Istraživanje: HDZ sigurno gubi izbore, u EU nećemo tako skoro

VLADAJUĆA stranka u hrvatskom parlamentu pala je na najniže grane u zadnjih 20 godina. Prema rezultatima ankete koju je HTV proveo u suradnji s agencijom Hendal, HDZ-ovci imaju potporu samo 6,8 posto birača!

Oporbeni SDP prema istom istraživanju podržava 16,2 posto birača, a HNS ima potporu 3,3 posto birača. Vrlo je zanimljivo da se na četvrtom mjestu pojavilo ime Milana Bandića: zagrebačkog gradonačelnika podržava 3 posto birača. Međutim, zabrinjavajuće je visok broj onih koji uopće ne znaju za koga bi glasali ili koji neće izaći na izbore - takvih je čak 58,3 posto!

"Spasitelj" Rohatinski bježi od politike

Građani i dalje najviše vjeruju Željku Rohatinskom. Guverner HNB-a jedini je kojeg birači ističu kao spasitelja. Čak 33,7 posto građana vjeruje da bi nas Rohatinski mogao izvući iz krize i žele ga vidjeti kao idućeg premijera, ali on i dalje osporava da se planira posvetiti politici nakon što napusti HNB.

Rohatinski je čvrsto ostao pri svojim ranijim najavama i ponovio da nema apsolutno nikakvih političkih ambicija. "Ne planiram se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima", kazao je Rohatinski, ali također dodao da mišljenje birača kako pojedinac može Hrvatsku izvući iz krize mora biti važna lekcija i za aktualnu i za buduću Vladu.

Milanović i Kosor jednako loši

Daleko manju potporu od Rohatinskog ima premijerka Jadranka Kosor, koju u ulozi spasitelja može zamisliti tek 5 posto građana. Međutim, ništa optimističniji birači nisu ni oko liderskih sposobnosti Zorana Milanovića, kojeg prema ovoj anketi podržava 5,3 posto birača. Ništa bolje šef oporbe ne prolazi ni u ocjeni koju je dobio od građana: njegovu su političku aktivnost birači ocijenili s "klimavih" 2,5, što je tek nešto više od Kosoričinih 2,35.

U SDP-u nisu željeli komentirati rezultate HTV-ovog istraživanja, kazavši da su parlamentarni izbori jedina anketa koja ih zanima. Iz HDZ-a su, pak, poručili da je logično da im potpora pada zato što Vlada provodi bolne reforme. "Naravno da bi voljeli da imamo bolju ocjenu, ali ova je Vlada prisiljena na bolne reforme. Međutim, građani shvaćaju da su te reforme potrebne, što se vidi i iz jednako loše ocjene koju ima opozicija", rekao je Gordan Jandroković.

Radimir Čačić, koji si je u budućoj Vladi zacrtao važnu poziciju upravo na gospodarskom planu, također nije zaslužio povjerenje građana. Samo 3,5 posto birača misli da šef HNS-a može izvući Hrvatsku iz krize. Predsjednik HDZ-ovo partnera HSS-a Josip Friščić ima povjerenje 0,7 posto ispitanika. Oko 8 posto ispitanika vjeruje da Hrvatsku iz krize mogu izvesti samo neki novi mladi ljudi, a čak 18 posto ih smatra da Hrvatsku nitko ne može izvući iz krize. Gotovo 20 posto birača ne zna tko bi Hrvatsku mogao izvući iz krize.

Birači uvjereni da nećemo u lipnju završiti pregovore s EU i da će Haag osloboditi generale

U anketi su građani i odgovarali na pitanja o aktualnim zbivanjima oko pregovora s Europskom unijom. Oko 67 posto birača uvjereno je da nećemo u lipnju završiti pregovora s EU, čemu se i dalje nada premijerka Kosor, a samo 17,3 posto smatra da možemo završiti pregovore do 21. lipnja. Gotovo 16 posto birača ne zna odgovor na ovo pitanje. Ukoliko pregovori na budu završeni do 21. lipnja, 58,8 posto birača za to će kriviti Vladu, a 19,9 posto će kriviti samu Europsku uniju. Tek oko 7 posto birača smatra da bi za nezavršavanje pregovora s EU mogla biti kriva i oporba.

Vrlo je zanimljiv podatak da čak 55,8 posto birača smatra da će Haški sud za desetak dana osloboditi hrvatske generale Gotovinu, Markača i Čermaka. Tek 27,2 posto birača vjeruje da će presuda biti osuđujuća. U Banskim dvorima bi, međutim, trebali biti posebno zabrinuti zbog brojke od 72,8 posto građana koji će podržati braniteljske prosvjede ukoliko generali završe u zatvoru. Samo 17 posto građana kazalo je da ne bi podržalo takve prosvjede.

Pročitajte više