Istraživanje: I blagi potres mozga može biti opasan

SREDNJOŠKOLSKI sportaši koji dobiju najlakši oblik potresa mozga pri čemu očiti simptomi nestaju u roku od 15 minuta često imaju problema s pamćenjem i drugim latentnim teškoćama još danima nakon zadobivene ozljede, pokazalo je novo istraživanje provedeno u SAD-u.

Istraživanje liječnika sa sveučilišta Pittsburgh, koji su sudjelovali u programu za ispitivanje posljedica potresa mozga kod sportaša, pokazalo je da bi treneri i liječnici morali biti puno oprezniji kada odlučuju da se sportaš može vratiti u igru nakon potresa mozga, kazao je neuropsiholog i voditelj programa Mark Lovell.

Treneri i fizioterapeuti danas često dopuštaju sportašima da se vrate u igru ili na trening ako očiti simptomi potresa mozga, poput dezorijentacije i nekoordiniranih pokreta, nestanu u roku od 15 minuta nakon ozljede.

´Trenutačni simptomi nestaju u roku od nekoliko minuta i sportaši tvrde da se osjećaju dobro pa se sportsko-liječničkom timu blagi potresi mozga često čine kao trivijalne ozljede´, tvrdi neuropsiholog dr. Michael Collins.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Neurosurgery. Tijekom istraživanja pregledana su 63 srednjoškolska sportaša koji su imali blagi potres mozga.

Liječnici su pregledali sportaše na terenu nakon ozljede. Zatim su, koristeći se kompjutorskim programom, pregledavali sportaše u razdobljima od 36 sati, četiri i sedam dana nakon ozljede.

Glavobolje, vrtoglavica i mučnine nestali su unutar četiri dana, ali neki su sportaši imali probleme s pamćenjem sedam dana nakon potresa mozga, pokazalo je istraživanje.

To se događa zato što se sportaši vraćaju na sportski teren prije nego što se mozak dovoljno oporavio od ozljede, zbog čega se povećava mogućnost ozbiljnijeg oštećenja mozga, ističe Lovell.

Potresi mozga, ako se često ponavljaju, mogu izazvati dugotrajan gubitak pamćenja i druge probleme, navodi Lovell. U rijetkim slučajevima mladi sportaši mogu dobiti ´sindrom drugog udara´ kada može doći do smrtonosnog krvarenja u mozgu.



Pročitajte više