Istraživanje: Kolektivni imunitet u Japanu blizu 90 posto nakon vala omikrona

Foto: Shutterstock

IMUNITET japanske populacije na covid-19 dosegnuo je oko 90 posto u većim naseljenim područjima nakon nedavnog vala omikrona, no ta će se razina zaštite vjerojatno smanjiti za nekoliko mjeseci, prema studiji koja je danas objavljena.

Ta razina takozvanog "imuniteta stada" odražava djelomičnu zaštitu dobivenu prirodnom infekcijom i cijepljenjem, prema Tokijskoj zakladi za istraživanje politika koja je procijenila razine za 12 najnaseljenijih japanskih prefektura.

Većinu imuniteta stekli kroz zarazu

Ljudi u Tokiju, Osaki i južnoj prefekturi Okinavi stekli su većinu svog imuniteta kroz zarazu uslijed visokog broja slučajeva u tim područjima, posebno tijekom sedmog vala infekcija koji je dosegnuo vrhunac prošlog mjeseca, otkrili su znanstvenici.

Oko 65 posto stanovništva Japana primilo je barem jedno dopunsko cjepivo protiv covida, u usporedbi s oko 33 posto u Sjedinjenim Državama, na temelju vladinih podataka.

Japan je prošlog tjedna počeo distribuirati cjepiva prilagođena varijanti omikron. Za novu dozu treba proći najmanje pet mjeseci od prethodnog cijepljenja, iako bi to moglo biti predugo da bi se pružila zaštita starijim i ranjivim skupinama ako se projicirani osmi val pojavi krajem godine, napisali su znanstvenici.

Pročitajte više