ISTRAŽIVANJE: LIJEK PROTIV EPILEPSIJE DJELOTVORAN PROTIV MIGRENE

Lijek protiv epilepsije koji se sada testira za različite primjene od liječenja alkoholizma do pomoći u gubitku viška kilograma, mogao bi smanjiti napade glavobolje kojima su izložene osobe koje pate od migrena, pokazalo je novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni ovog tjedna.

Topiramate, koji tvrtka "Johnson and Johnoson" proizvodi pod imenom Topamax, ne samo da smanjuju broj "bolnih" dana kojima su izloženi osobe koje pate od migrena nego smanjuje i njihovu ovisnost o lijekovima protiv boli, poput aspirina.

Istraživanje, koje je provela tvrtka "Johnson and Johnson", pokazalo je da dnevno uzimanje 100 do 200 miligrama topiramata smanjuje učestalost migrena.

"Topiramate je pokazao učinkovitost u sprječavanju migrena tijekom prvog mjeseca liječenja", stoji u izvješću u kojem se navodi da će se ispitivanje nastaviti tijekom šest mjeseci.

Gotovo 11 posto Amerikanaca pati od migrena, a znastvenici još nisu uspjeli otkriti uzrok migrena kao ni pronaći odgovarajući lijek za tu bolest.

U prethodnim je ispitivanjima međutim utvrđeno da Topamax ima i niz neželjenih nuspojava, zbog kojih su neki od sudionika istraživanja odustali od daljnjeg sudjelovanja.

Nuspojave, na koje su se žalili sudionici istraživanja, bili su svrbež kože, umor, gubitak kilograma, proljevi, povraćanja i problemi s pamćenjem.

Drugo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni prošle godine u britanskom medicinskom listu The Lancet, otkrilo je da topiramate, koji se 1996. nakon dobivanja potrebnih dozvola počeo koristiti protiv epilepsije, drastično smanjuju želju alkoholičara za pićem.

Tvrtka "Johnson and Johsnon" zatražila je od američkih vlasti da njezin lijek stavi na popis lijekova koji se mogu koristiti za sprječavanje migrena.

Ista je tvrtka prošlog prosinca u Bostonu osuđena na novčanu kaznu zbog reklamiranja i načina prodaje Topamaxa.



(Hina) xnab ydgk

Pročitajte više