Istraživanje: Mikrozrake uspješno uništavaju stanice raka

ZNANSTVENICI s Britanskog instituta za istraživanje tumora objavili su rezultate laboratorijskih pokusa koji pokazuju da bi proces uništavanja samo nekoliko kancerogenih stanica futurističkim mikrozrakama mogao dovesti do masovnog uništenja svih preostalih bolesnih stanica.

Znanstvenici su pojavu nazvali "djelovanjem pasivnih promatrača" jer stanice raka ozračene mikrozrakama, osim što budu uništene, šalju ostalim bolesnim stanicama signal koji ih potiče na samouništenje.

"Dosad smo mislili da se stanice raka mogu uništiti jedino ako svaku od njih pogodi velika količina zračenja", rekao je dr. Kevin Prise iz Instituta za tumore Gray u južnoj Engleskoj.

"Naši posljednji pokusi pokazuju da se može uništiti samo nekoliko kancerogenih stanica puno nižom količinom zračenja od dosadašnje uobičajene doze, a zatim dopustiti da se nastavi lančano samouništenje preostalih stanica raka, proces u medicini poznat kao apoptoza" objasnio je.

To bi otkriće moglo znatno poboljšati učinkovitost zračenja. Dr. Prise je sa skupinom kolega mikrozrake testirao in vitro na stanicama tumora mozga koje su iznimno otporne na konvencionalno zračenje, a rezultate istraživanja objavili su u časopisu Cancer Research.

Rak se razvija kad ne dolazi do procesa samouništenja bolesnih stanica, koje se nastavljaju dijeliti i stvaraju tumore.

"Kad bismo uspjeli pojačati učinak promatrača unutar tumora, mogli bismo razviti puno učinkovitije sustave zračenja, pa bismo koristili manju količinu radioaktivnih zraka, što bi omogućilo smanjenje popratnih efekata. Naravno, ovdje moramo misliti na potrebu za što boljom zaštitom zdravog tkiva, kako se ne bi uništavale i zdrave stanice", objasnio je dr. Prise.

Učinak pasivnih promatrača povezan je s molekulom koja se zove dušični oksid i ima važnu ulogu u samouništenju stanica. Čini se da dušični oksid ima važnu ulogu u slanju samoubilačkih signala stanicama za vrijeme zračenja.

"Pretpostavljamo da je proizvodnja dovoljne količine spomenutih molekula u tumorima temelj za poboljšanje učinka promatrača" te poboljšanja cijele terapije", zaključio je dr. Prise.

(Hina) mh dgk

Pročitajte više