ISTRAŽIVANJE: NAKON POTRESA MOZGA NAJMANJE 7 DANA OPORAVKA

Sportašima koji su pretrpjeli potres mozga potrebno je tjedan ili više dana oporavka te postoji veća opasnost od njihova ponovnog ozljeđivanja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, na što ukazuju rezultati istraživanja provedeni na nekoliko američkih sveučilišta i bolnica. L

U SAD-u se svake godine zabilježi oko 300.000 slučajeva potresa mozga američkih sportaša na terenu. Najčešće je riječ o sportovima poput američkog nogometa, hokeja i europskog nogometa.

Potres mozga posljedica je udarca u glavu pri čemu se neke moždane stanice rastegnu, a ponekad i potpuno rasprsnu. Posljedica toga su najčešće glavobolja, vrtoglavica, umor, problemi s pamćenjem, teža koncentracija i problemi s ravnotežom.

Kod nekih sportaša simptomi su izraženiji, a kod nekih su manje izraženi. Zato treneri i liječnici ne mogu uvijek (kada se ozljeda dogodi tijekom utakmice), samo na temelju pitanja koliko prstiju vidi, procijeniti treba li igrač osatati u igri ili ga treba odmah udaljiti s terena, piše u posljednjem broju Journal of the American Medical Association.

Istraživanje provedeno na 94 igrača američkog nogometa koji su pretrpjeli potres mozga u razdoblju između 1999. i 2001. pokazuje da je nakon ozljede potrebno najmanje tjedan dana do njihova potpunog oporavka, a ponekad i više.

Teže simptome i nakon tjedan dana oporavka pokazivalo je oko 10 posto igrača obuhvaćenih istraživanjem. "Specijalisti sportske medicine posebno bi morali biti svjesni činjenice da postavljanje dijagnoze potresa mozga ne iziskuje nužnu prisutnost simptoma poput gubitka svijesti, djelomične amnezije ili drugih neuroloških nepravilnosti, koje su najčešće vezane za druge ozbiljnije ozljede glave", napisao je u izvješću dr. Michael McCrea iz bolnice Waukesha u Wisconsinu.

"Također smo ustanovili da svaki 15. sportaš koji je imao potres mozga u istoj sezoni najčešće doživi još takvih ozljeda koje se obično dogode nakon kraćeg vremenskog razdoblja: 7 do 10 dana nakon pretrpljenog prvog potresa mozga", izvijestio je dr. Kevin Guskiewicz sa Sveučilišta Sjeverne Karoline, Chapel Hill.

U zaključku članaka objavljenih u Journal of the American Medical Association stoji kako bi se ozljede nastale potresom mozga kod sportaša trebale shvaćati puno ozbiljnije. Prvi korak bi, prema mišljenju dr. Douglasa McKeaga sa Sveučilišta u Indiani bio udaljavanje ozlijeđenog sportaša iz igre odmah, a zatim i s treninga, sve dok simptomi potpuno ne nestanu.

(Hina) mh dgk

Pročitajte više