Istraživanje: Šveđani ne žele referendum o ustavu EU

VEĆINA Šveđana, njih 52 posto, ne želi refendum o budućem ustavu Europske unije, dok ih je 36 posto suprotnog mišljenja, pokazuju rezultati istraživanja raspoloženja javnosti objavljenog u nedjelju.

Na pitanje "trebaju li Šveđani glasati na referendumu o novom ustavu EU, ili parlament treba odlučiti", njih 36 posto odgovorilo je da želi glasovati, dok 52 posto želi izjašnjavanje parlamentarnim putem. Trinaest posto se nije izjasnilo.

Simpatizeri Stranke ljevice (63 posto) i Zeleni (53 posto) su najskloniji organiziranju glasanja. Takav rezultat ne iznenađuje jer dvije stranke, koje u parlamentu podržavaju manjinsku socijaldemokratsku vladu Goerana Perssona osim u europskim pitanjima, zalažu se za povlačenje Švedske uz EU.

S obzirom na starosnu dob referendum najviše žele oni mlađi od 29 godina - njih 52 posto. Do ispitivanja dolazi nakon što je na referendumu 14. rujna o uvođenju eura upravo najviše mladih glasovalo protiv uvođenja jedinstvene europske monete u zamjenu za švedsku krunu. Na tom se referendumu 60 posto Šveđana izjasnilo protiv eura.

Švedski parlamentarci više su europski orijentirani od prosječne švedske populacije.

Pročitajte više