Istraživanje: Većina Francuza protivi se ulasku Turske u EU

VELIKA većina Francuza protivi se ulasku Turske u EU, pokazali su rezultati istraživanja javnog mišljenja objavljeni u ponedjeljak.

Institut CSA koji je od 20. do 22. travnja proveo istraživanje za francuski list La Croix na uzorku od 1.000 osoba pokazuje da je 61 posto Francuza protiv takvog koraka, u odnosu na 55 posto koliko ih se ulasku te zemlje u Uniju protivilo u studenome 2002.

Protivljenje Francuza ulasku Turske u EU potiče strahovanja da bi francuski predsjednik Jacques Chirac mogao blokirati pokretanje pregovora s Ankarom o pristupu EU-u, predviđeno do kraja godine, unatoč njegovu osobnom zalaganju za njihov skori početak.

Francuski je predsjednik istaknuo da smatra da će čelnici EU sami odlučiti o tome pitanju nakon izvješća Europske komisije koji se očekuje u listopadu, a izvješće će pokazati koliki je napredak Ankara postigla u domeni ljudskih prava i ostalim važnim pitanjima.

Analitičari vjeruju da bi subotnje glasanje ciparskih Turaka za UN-ov plan o ujedinjenju Cipra moglo pomoći Turskoj pri ulasku u EU.

Pročitajte više