Istraživanje: Više od polovice tinejdžera u Vojvodini su nasilni ekstremisti

Ilustracija: 123rf
 
MEĐU učenicima u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu vlada velika etnička distanca, a najveću nesnošljivost imaju prema Romima i Albancima, objavili su danas vojvođanski mediji pozivajući se na istraživanje koje je proveo Istraživački centar za obranu i sigurnost.
 
"Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a također je prisutna i distanca albanske djece prema svim ostalim nacionalnostima. Učenici su odgovarali u većini slučajeva da se ne žele družiti s Romima i Albancima, ni ostvarivati bliže emotivne veze s njima. Ovo ukazuje na duboke podjele koje postoje u školskom uzrastu, što je nedopustivo, ako mislimo graditi složno i demokratsko društvo u budućnosti", navodi se u istraživanju.
 
Nasilni su i posjeduju oružje
 
Dodaje se da je ono pokazalo da je čak 51 posto đaka bilo nasilno, na verbalni, fizički ili neki drugi način, njih sedam posto izjavilo je da posjeduje hladno oružje, a 12 posto da ga želi nabaviti.
 
Oko 17 posto ispitanika udarilo je nekoga, pet posto bilo je nasilno prema nastavnicima, a 14 posto je ponekad izloženo uznemiravanju drugih mladih u školi ili u slobodno vrijeme, prenijeli su agencija Beta i portal "Autonomija".
 
Svega 35 posto njih navelo da je ima povjerenja u policiju i čak 13 posto izjavilo je da podržava teroriste u nekim situacijama.
 
Mrze pripadnike gay populacije
 
Također, zabrinjavajući je podatak da je 17 posto učenika izjavilo da mrzi pripadnike gay populacije, navodi se u istraživanju.
 
"Ovo su rezultati koji upozoravaju i nadležna ministarstva i roditelje i ovim putem izražavamo iskrenu zabrinutost dobivenim rezultatima", navodi se u istraživanju.
 
Istraživanjem "Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu" bila je obuhvaćena populacija osnovnih i srednjih škola, a ispitano je ukupno 900 učenika.
 
Istraživanje je podržalo srbijansko ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja.
 
Istraživački centar za obranu i sigurnost je nevladina i neprofitna udruga koju su 2012. osnovali časnici i kadeti Vojske Republike Srbije, u suradnji s profesorima i studentima Sveučilišta u Beogradu.

Pročitajte više