Istraživanje: Vježbanje može spriječiti širenje raka

Foto: 123rf

TJELOVJEŽBA može spriječiti rast nekih vrsta raka zbog snažnije aktivacije imunološkog sustava, pokazalo je novo istraživanje na miševima.

Nakon intenzivne tjelesne aktivnosti povećavaju se razine određenih metabolita, poput laktata, što može u krvi potaknuti rad važnih imunoloških stanica. Laktat je metabolit koji nastaje razgradnjom glavnog goriva stanice - glukoze.

Istraživanje se uglavnom temeljilo na eksperimentima na miševima, no preliminarni testovi na ispitanicima muškog spola ukazali su na to da bi isti proces mogao funkcionirati i kod ljudi.

"Studija je pokazala da vježbanje utječe na proizvodnju nekih metabolita koji aktiviraju imunološke stanice. One su onda aktivnije u borbi protiv raka i na taj način inhibiraju rast zloćudnog tumora", rekla je molekularna biologinja Helene Rundqvist sa švedskog instituta Karolinska Institutet.

T-stanice

Prijašnja istraživanja pokazala su da je vježbanje povezano s nešto nižim rizikom od tumora u mjehuru, dojci, debelom crijevu, bubrezima i želucu, što su potkrijepila i istraživanja na životinjama, piše Science Alert.

Ipak, znanstvenicima još uvijek nije bio jasan točan mehanizam iza pozitivnog utjecaja vježbanja na sprječavanje širenja raka. Smatralo se da bi ovakav pozitivan efekt mogle uzrokovati razne posljedice tjelovježbe poput promjene tjelesne težine, aktivacije hormona ili imunološkog sustava.

Švedski znanstvenici napravili su eksperiment kojim su htjeli ispitati potonju mogućnost, odnosno krenuli su istraživati vezu između vježbanja, imuniteta i razvoja raka. Podijelili su bolesne miševe u dvije skupine. Jedna skupina je imala pristup kotaču po kojem su mogli trčati, a druga ne. Otkrili su da su miševi koji su redovito vježbali imali sporiji rast raka i bolje stope preživljavanja.

Izgleda da ovakav razvoj situacije ima veze s laktatom koji se stvara u mišićima tijekom vježbanja, a koji kasnije dolazi u krv. Količina tih metabolita se kod miševa nakon vježbanja povećala do osam puta, što je aktiviralo T-stanice, bijela krvna zrnca koja napadaju rak.

Istraživanje naziva Cytotoxic T-cells mediate exercise-induced reductions in tumor growth objavljeno je u časopisu eLife.

Pročitajte više