Istražni zahtjev protiv pravosudnih djelatnika u Makarskoj

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je danas Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv zamjenika državnog odvjetnika u Makarskoj i još pet osoba, među kojima je više službenika zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Makarskoj, zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti, sigurnosti platnog prometa i vjerodostojnosti isprava.

U priopćenju za tisak županijskog državnog odvjetnika u Splitu Luke Jurišića kaže se da se tih šest osoba tereti da su počinili kaznena djela u razdoblju od kraja 2001. do rujna 2003. godine i time pribavili znatnu imovinsku korist trgovačkom društvu "Olma", uslijed čega su oštećeni državni fondovi i agencije, odnosno država Hrvatska u iznosu od najmanje 7 milijuna i 700 tisuća kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu uz to je iniciralo i postupak pred Državnim sudbenim vijećem za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv jednog suca Općinskog suda u Makarskoj zbog pomaganja u činjenju tih kaznenih djela, kaže se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Prema posebnom izvješću koje je u rujnu Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela policija protiv zamjenika općinskoga državnog odvjetnika, jednog suca i troje ovlaštenih službenika Odjela za zemljišne knjige u Makarskoj, oni su osumnjičeni za nezakonito utvrđivanje vlasništva nad državnim i drugim zemljištem u Makarskoj u korist "Olme".

Prvoprijavljeni je bio direktor Olme, a drugoprijavljeni direktor državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina. Oni su osumnjičeni za kupoprodaju i davanje u jamstvo oko 60 tisuća četvornih metara zemljišta u Makarskoj, za koje su znali da je u državnom vlasništvu, za gradnju zgrade iz programa POS-a, a službenici zemljišno-knjižnog odjela da su izdali više krivotvorenih izvadaka iz zemljišne knjige. Tako je, prema posebnom izvješću, ta tvrtka stekla protupravnu imovinsku korist od najmanje 7.650.000 kuna na štetu državnog proračuna.

Pročitajte više