Istražuje se uzrok požara. "Vatra je bila visoka 20 metara, to je bila apokalipsa"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POŽAR kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji ponovo je stavljen pod kontrolu vatrogasaca te više nema otvorenog plamena ni širenja požara, izvijestila je jutros Hrvatska vatrogasna zajednica.

Požar je lokaliziran u 8:30, a na terenu je 37 vatrogasaca s 12 vozila.

Tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta bio je angažiran 51 vatrogasac s 20 vatrogasnih vozila iz intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Šibenik i Zadar, JVP-a Šibenik i Knin te DVD-a Zaton, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Primošten i Brodarica-Krapanj.

Izvršena je smjena i otpuštanje dijela snaga s požarišta, pa tako i izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske županije. Na intervenciji je ukupno ozlijeđeno pet vatrogasaca.

Požar je prvo stavljen pod kontrolu u petak, ali je s jačanjem vjetra ponovo bio aktiviran rub požarišta. Požar je planuo u četvrtak malo iza 11 sati. Vatrom su zahvaćeni trava, nisko raslinje, makija i borova šuma te kuće i automobili, a procijenjena opožarena površina iznosi oko 600 hektara. Traje očevid kako bi se utvrdio uzrok požara.

 

"To je bila apokalipsa"

"Kompletno sve u papar - 100 tisuća eura je otišlo u dim", kaže Neno Dabro, građevinar, za HRT. "Vatra je bila 20 metara visoka, za 5 sekundi je došla blizu moje kuće, od dima se nije vidjela. Sve je gorjelo. I nagorio je malo krov kuće", kaže Tome Bačelić.

"Očekujemo pomoć od Županije, Grada, ne znam. Prvo da se ovo raščisti, a drugo da se izađe u susret, u smislu koliko se god može ili da se pomogne da se ovo sanira i da se ponovno obnovimo ovdje", kaže Zdenko Gović.

"Svi misle isto i misle da je to ljudski faktor. Kao i svaki put, skoro svaki put. To je bila apokalipsa. Jako teško", govori Zora Jakovljević.

Ovakav požar na ovom području se ne pamti. "Gadno je bilo. I kad je dim postao takav da nismo više mogli, onda sam rekao ženi: "Spremi ono hitno i idemo." Kamp kućicu sam već otpisao", kaže Karl Elbel, gost iz Njemačke.

Predsjednik Mjesnog odbora: Očekujemo proglašenje elementarne nepogode 

Predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Donja Tomislav Banovac kaže da se očekuje proglašenje elementarne nepogode. 

"Naravno da očekujemo i mještani i ja. Prvi preduvjet za proglašavanje elementarne nepogode je zapisnik policije, očevid ovog područja. To se onda šalje lokalnoj samoupravi, gradu Šibeniku i onda grad utvrđuje, a županija bi trebala proglasiti elementarnu nepogodu. Pozivam ih da idu u tom smjeru kako bi dobili nekakva obeštećenja", rekao je Banovac. 

Jedan od glavnih uzroka neobuzdanog širenja požara u Grebaštici su bila zapuštena zemljišta. Banovac smatra kako bi se to trebalo riješiti financijskim sankcijama. 

"Kod nas su samo financije rješenje. Kad ljude sankcioniramo tada će se oni i pokrenuti. Vjerujem da će grad poduzeti takve mjere, a sam MO Grebaštica Donja inzistirat će tome, napraviti popis, utvrditi kritične točke koje treba sanirati i uputit ćemo službeni dopis gradu Šibeniku", najavio je Banovac. 

Pročitajte više