ISW: Putin priprema hibridnu operaciju protiv još jedne države. Čeka se 28. veljače

Foto: ISW

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu u kojoj upozoravaju da Rusija možda priprema hibridnu operaciju protiv Moldavije.

"Proruska odcijepljena regija Pridnjestrovlje mogla bi organizirati referendum o pripajanju Rusiji 28. veljače. Izlika za takav poziv bila bi navodna potreba da se zaštite ruski građani i 'sunarodnjaci' u Pridnjestrovlju od prijetnji Moldavije ili NATO-a", stoji u upozorenju ISW-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi, u najopasnijoj situaciji, proglasiti rusku aneksiju Pridnjestrovlja tijekom svog planiranog obraćanja ruskoj Saveznoj skupštini 29. veljače, iako se to čini malo vjerojatnim, piše ISW. "Vjerojatnije je da će Putin pozdraviti svaku akciju koju poduzme Pridnjestrovski kongres zastupnika i ponuditi zapažanja o situaciji", dodaju.

ISW piše da nije primijetio jasne naznake ruskih vojnih priprema za intervenciju u Pridnjestrovlju ili Moldaviji općenito, iako je moguće da traju tajne pripreme.

"Ruske snage koje su trenutno u Pridnjestrovlju nisu u stanju predstavljati značajnu vojnu prijetnju Ukrajini bez pojačanja. Mogli bi predstavljati mnogo veću prijetnju stabilnosti Moldavije. Stoga je najvjerojatniji smjer djelovanja da će Pridnjestrovski kongres i Putinov govor označiti preokret u ruskim pripremama za hibridni rat protiv Moldavije", analizira ISW.

Moldavija je bivša sovjetska država smještena između Rumunjske i Ukrajine i broji oko 2.6 milijuna stanovnika. Parlament Moldavije ima prozapadnu većinu, a prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu teži stupanju Moldavije u EU. Pridnjestrovlje je proruska odcijepljena regija u istočnoj Moldaviji s oko 470.000 stanovnika koja je 1990. godine ilegalno proglasila neovisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike.

Niti jedna članica Ujedinjenih naroda (UN) ne priznaje njen suverenitet, a UN ovu regiju smatra dijelom Moldavije.

Pročitajte više