ITA prijeti poznatim Istrijanima

U PULI su jutros neki građani pod brisačima automobila, u poštanskim sandučićima te ispred ulaza u stanove zatekli prijeteće letke potpisane od navodne Istarske terorističke akcije (ITA) na kojima je navedeno sto imena poznatih istarskih javnih ličnosti od političara i pravosudnih djelatnika do poduzetnika kojima se prijeti na različite načine.

Kako je novinarima kazala glasnogovornica Policijske uprave istarske Štefanija Prosenjak Žumber, policiji je dojavljeno u 10 sati da su pronađeni letci na dvjema lokacijama. Polica prikuplja obavijesti o mjestima gdje su se letci pojavili, o njihovu broju kao i o mogućim autorima. Riječ je o vrlo jednostavnim letcima, ispisanim na računalu i umnoženim, rekla je Prosenjak Žumber.

Kako se navodi u letku, "pripadnici ITA-e borit će se protiv zla, nepravde i kriminala svim raspoloživim sredstvima i doći do rezultata, odnosno očistiti Istru od gamadi". ITA je, kako se navodi u letku, osnovana 1. svibnja ove godine u jednom istarskom mjestu, a njezini pripadnici "osvetnici pravde" spremni su za djelotvorne akcije u Istri. Oni će se posebno obračunati, kako se navodi, sa "šiptarsko-muslimansko-srpskim podzemljem" koje truje mladež drogom i prostitucijom te građevinskom mafijom koja je u bosanskim rukama." "ITA je osnovana zbog zaštite pošenih građana i stoga svi koji žele čistu Istru mogu mirno spavati" , stoji u prijetećem letku.

Osobe s popisa bit će kažnjne po stupnju krivnje, a kazne su od lakših i teških tjelesnih ozljeda, protjerivanja iz Istre pa sve do fizičke likvidacije - kaže se, među ostalim, u tom letku.

Istarski župan Ivan Jakovčić, koji se nalazi na popisu za likvidaciju, u izjavi novinarima rekao je kako se znao i prije nositi s onima koji prijete ubojstvima te da će se i ubuduće znati s tim nositi. On od policije očekuje da, za razliku od vremena kada je na vlasti bio Franjo Tuđman i kada se također prijetilo ubojstvima, zaista i pronađe one koji na takav način prijete.

U Tuđmanovo doba takve su prijetnje ubojstvima ili zataškavane ili su bile namjerno ignorirane, ustvrdio je Jakovčić.

Pročitajte više