Italija: Beograd mora uhititi Mladića

UHIĆENJE generala Ratka Mladića nužan je uvjet da Srbija i Crna Gora bude među zemljama uključenima u Partnerstvo za mir, rekao je u četvrtak talijanski ministar obrane Antonio Martino svojem kolegi iz Beograda Borisu Tadiću s kojim je u Rimu potpisao ugovor o vojnoj suradnji dviju zemalja.

Tadić je naglasio da je Mladićevo uhićenje "obveza, jer ta osoba predstavlja veliku zapreku za sudjelovanje u Partnerstvu za Mir i za ulazak SCG u EU".

Martino je rekao da Italija na sve načine ohrabruje završetak izolacije SCG, jer je najgora posljedica izolacije političko - ekonomska nestabilnost.

Ministar Boris Tadić i šef glavnog stožera general Branko Krga posjetili su u četvrtak u Napulju sjedište zapovjedništva savezničkih snaga juga Europe (AFSOUTH) gdje ih je primio šef savezničkih snaga juga Europe admiral Gregory G. Johnson. U priopćenju AFSOUTH-a se naglašava kako je riječ o prvom posjetu čelnika obrane SCG tom zapovjedništvu, a što je "važan korak naprijed u pomirenju i stabilizaciji balkanskog prostora".

To je ujedno i znak poboljšanja odnosa između dviju strana i priznanje Beogradu za napredak u reformiranju oružanih snaga u toj zemlji, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više