Italija: Divlji štrajkovi zaposlenih u gradskom prometu

DIVLJI štrajkovi zaposlenih u gradskim autobusnim i tramvajskim poduzećima paralizirali su u subotu talijanske gradove.

Poslije noćnog maratonskog sastanka između predstavnika vlade i socijalnih strana, vlada je dala ultimativni prijedlog za konačno zatvaranje spora oko radnih ugovora u gradskim prometnim poduzećima.

Vlada predlaže povećanje plaća za 80 eura mjesečno plus jedinstveni iznos od 500 eura kao dodatak za dosadašnji gubitak pošto radni ugovori nisu potpisivani dvije godine i nije bilo povećanja plaća. Do novaca bi se došlo, kako su predložili predstavnici nekih regija tijekom sastanka u Palači Chigi, sjedištu vlade, povećanjem poreza na benzin, ali bi to poskupljenje išlo na teret naftnih poduzeća a ne potrošača. Još treba odrediti iznos tog povećanja koje bi se kretalo od 1, 2 do 3 centa po litri.

Sindikati su podijeljeni oko ovog prijedloga vlade. Sindikalne konfederacije CGIL i UIL odbacili su prijedlog tražeći povećanje plaća zaposlenima od 106 eura mjesečno, dok je sindikat CISL za njegovo prihvaćanje.

U takvoj klimi nesigurnosti vozači autobusa, tramvaja i podzemnih i nadzemnih gradskih željeznica stupili su u spontani štrajk i praktički blokirali promet i život u cjelini u talijanskim gradovima.

(Hina) st br

Pročitajte više