Italija je za ulazak NATO-a u Irak

Italija podupire plan o eventualnom angažiranju Atlanskog saveza u iračkoj krizi, objavilo je u subotu talijansko ministarstvo vanjskih poslova. L

"Italija podržava angažiranje NATO-a u Iraku, ako to bude zatražila nova vlada u Bagdadu koja će se ustoličiti 30. lipnja", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, koji je sinoć u Rimu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a, Jaapom de Hoopom Schefferom.

Tijekom razgovora Frattini je istaknuo kako Italija puno očekuje od sastanka Arapske lige koji će se održati u Tunisu 22. svibnja i priželjkuje da sastanak NATO-a koncem lipnja u Istanbulu označi preokret u odnosima sa zemljama Bliskog i Srednjeg istoka od Maroka do Afghanistana, u borbi protiv terorizma.

Tijekom razgovora, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova od subote, razmatrana je važnost ukupne strategije za Balkan, gdje NATO ima ključnu ulogu, a talijanske su snage angažirane u Bosni i na Kosovu.

"Istaknuta je potreba još veće suradnje Europske unije i NATO-a na Balkanu, a ministar Frattini je glede toga kazao kako EU priprema preuzimanje upravljanja misijom u Bosni", stoji u priopćenju talijanskog MVP-a.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više