Italija: Moguća nova iskapčanja struje

DJELOVI Italije bi danas ponovno mogli ostati bez električne energije, najavila je tvrtka GRTN koja upravlja distribucijom struje.

Od 9 sati ujutro bi pojedine četvrti u velikim talijanskim gradovima mogle ostajati po sat i pol bez struje kako bi se smanjila potrošnja električne energije koja je povećana zbog masovne upotrebe rashladnih uređaja. Uz sušu razlog smanjene proizvodnje električne energije su i remonti nekih elektrana, previsoke temperatura ispuštanih voda iz elektrana, pregrijavanje mreže i nedovoljan uvoz, odnosno smanjen uvoz iz Francuske.

Italija ima kapaciteta za proizvodnju električne energije od 76.950 MW dnevno, ali proizvodi samo 48.950 MW te uvozi 6.300 MW, tako da ima ukupno 55.250 MW, dok potrošnja iznosi dnevno 52.000 MW, pa je cijeli sustav pod rizikom od potpunog raspada. Zbog toga se iskapčanjem pojedinih dijelova gradova i regija nastoji smanjiti potrošnja i izbjeći potpuni slom sustava.

Prošli tjedan je u jednom danu (četvrtak) bez struje ostalo oko šest milijuna Talijana. Poduzeća i industrija najavile su mogućnost tužbe protiv tvrtke upravitelja distribucije zbog gubitaka nastalih iskapčanjem električne energije.

Predsjednik Zastupničkog doma Pierferdinando Casini je u razgovoru za današnji "Corriere della Sera" kazao da je možda bila pogreška odustajanje od nuklearne energije osamdesetih godina.

(Hina) st sb

Pročitajte više