Italija: Nastavnici vjeronauka dobit će stalni radni odnos

NASTAVNICI vjeronauka moći će od sljedeće školske godine prvi put u povijesti Talijanske Republike ući u stalni radni odnos u školskim ustanovama i postati državni službenici kao i ostali nastavnici.

Do sada su nastavnici vjeronauka, što je fakultativni predmet u školama i takvim ostaje, imali ugovore s rokom trajanja do tri godine, a na osnovi zakona koji je Zastupničkom domu u utorak uvečer prihvaćen sa 252 glasova "za", 115 "protiv" i 13 suzdržanih imaju mogućnost stalnog radnog mjesta.

U Italiji ima 15.000 nastavnika vjeronauka i njih 70 posto će, kako je u srijedu objavio list "Corriere della Sera", moći dobiti stalno radno mjesto nakon položenog natječaja. Do jeseni će biti organizirani natječaji kako bi ti nastavnici mogli dobiti od sljedeće školske godine stalno radno mjesto. Ostalih 30 posto će imati ugovore na određeno (tri godine) vrijeme i moći će se javiti na sljedeće natječaje koji će se održavati svake tri godine.

Što ako biskup, koji daje potvrdu o nečijoj sposobnosti za obavljanje dužnosti nastavnika vjeronauka, bude nekome oduzeo tu potvrdu, a dotični je u stalnom radnom odnosu? Neće dobiti otkaz, već će biti usmjeren ili na predavanje nekog drugog predmeta za što ima spremu ili na druge poslove u državnoj službi. Protiv toga zakona je bila ljevica, kao i republikanska stranka.



Pročitajte više