Italija: Panika zbog atipične upale pluća

TALIJANSKI ministar zdravlja Girolamo Sirchia izjavio je u subotu da ne postoje razlozi za podizanje uzbune zbog virusa atipične upale pluća, nakon što je talijanska javnost pala u pravo psihozu straha od mogućeg prisustva te bolesti.

Za sada postoje samo tri sumnjiva slučajeva oboljenja od atipične upale pluća - jedan sumnjivi bolesnik je smješten u rimsku bolnicu "Spellanzani", drugi u milanskoj bolnici "Sacco", a treći u bolnici "San Martino" u Genovi. Postoje i tri manje sumnjiva slučaja u Firenci.

Psihoza straha od bolesti u Italiji je takva da je, na primjer, jedan poduzetnik po povratku s poslovnog putovanja iz Tajvana ostao na cesti. Supruga s trogodišnjim djetetom ga nije pustila u kuću, a i kolege s posla mu ne otvaraju vrata, piše u subotu "Corriere della Sera". To se dogodilo u mjestu Castelplanio odakle je bio liječnik Carlo Urbani, koji je umro upravo od netipične upale pluća radeći u Vijetnamu. Urbani je i otkrio virus "sars".

Talijanski turistički djelatnici otkazali su hotelske rezervacije svim turistima s Dalekog istoka, a za više od 50 posto opao je broj talijanskih putnika na zrakoplovnim linijama za Hong Kong, Šangaj i druge gradove u Aziji.

Pročitajte više