Italija: Prema decentralizaciji uz polemike

TALIJANSKI parlament je ovog tjedna, uz brojne polemike, napravio prvi korak prema decentralizaciji stavivši na raspravu prijedlog ministra u vladi i predsjednika Lige Sjever (Lega Nord) Umberta Bossija.

Prijedlog zakona, koji bi sada trebao biti proslijeđen Senatu, ima međutim i brojne protivnike unutar same vladajuće koalicije, Kuće slobode (Casa delle liberta) pa nije izvjesno da će tekst u ovom obliku ikada stupiti na snagu.

Glasovanje u parlamentu popraćeno je brojnim Bossijevim prijetnjama izlaskom iz koalicije i uvredama svima onima koji se nisu u potpunosti slagali s njim. Bossi se, kako tvrde mnogi, u svrhu početka predizborne kampanje za skorašnje lokalne izbore, vratio svojim starim secesionističkim pozicijama s početka devedesetih predlažući uspostavu "vice-glavnih gradova". Bossi je optužio grad Rim da je "lopov" i da uzima previše novaca namijenjenih drugim gradovima. "Treba nam jedan glavni grad federacije, ali i jedna mreža vice-glavnih gradova koji bi mogli dobiti više federalnog novca", rekao je on.

Prijedlog zakona kao jedan od koraka ustavne reforme o decentralizaciji predviđa da se zakonodavne ovlasti iz područja školstva, zdravstva i lokalne policije prebace na regije. Takva reforma izaziva zbunjenost i među samim članovima vlade, pa se tako ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu boji raspada policije.

Brojne kritike stižu i od članova lijevog centra koji su u znak prosvjeda izašli iz parlamenta za vrijeme glasovanja. Tako je Massimo DAlema iz Demokratskog lijevog centra (Ds) nazvao ovu reformu "sramotnom" a Francesco Rutelli iz Margherite optužio Bossija za "istitucionalni kaos izazvan kako bi ostvario vlastite interese a sve na štetu institucija".

Bossija međutim ne zanima uopće polemika s ljevicom. Nakon što je ljevicu nazvao "šljamom" nastavio se obračunavati i ucjenjivati kolege iz vlastite koalicije. Ministra za EU Rocca Buttiglionea koji je ustvrdio da se Bossijev prijedlog zakona "našao u slijepoj ulici i da u takvom obliku neće ići dalje" nazvao je "pokvarenom pločom". Protiv Bossija digao se i katolički "LOsservatore Romano" koji je Bossijev prijedlog o vice-glavnim gradovima nazvao u najmanju ruku upitnim.

Kako sada stvari stoje nije još jasno u kakvom će obliku decentralizacija, jedan od glavnih uvjeta Bossijeva ulaska u vladajuću koaliciju, ići na glasanje Senatu. Sasvim je izvjesno, međutim i da je vladajuća koalicija uoči početka predizborne kampanje odlučila udovoljiti zahtjevima ekscesnog saveznika koji je pak priliku iskoristio u iste svrhe: predizbornu kampanju. U međuvremenu, kako piše komentar u "La Reppublici" - nastavimo se zabavljati jer bez Bossija "talijanska politika bila bi smrtno dosadna".

Pročitajte više