Italija: Prodi vodi "Maslinu" u Europu

POSTIGNUT je dogovor predsjednika Europske komisije Romana Prodija i čelnika Demokratske ljevice Massima DAleme o stvaranju jedinstvene liste, pod nazivom Maslina, za europske izbore 2004. godine, javlja u petak talijanski tisak. 

Ti će izbori biti "generalna proba" za Maslinu, jer ako rezultati budu dobri, onda će se jedinstvena Maslina predstaviti i na talijanskim parlamentarnim izborima 2006. i tada bi kandidat za premijera mogao na listi biti Romano Prodi.

Dogovor Prodi - DAlema postignut je, kako danas objavljuju svi talijanski listovi, u četvrtak navečer u jednom rimskom hotelu u kojem inače odsjeda Prodi koji se nalazi u trodnevnom privatnom posjetu Rimu. Više od dva sada trajao je razgovor, koji je doveo do načelnog dogovora, a preostala sporna pitanja će se riješiti narednih dana između stranaka koje će sačinjavati jedinstvenu Maslinu.

Naime, jedinstvena lista ne znači predstavljanje skupine stranaka sa svojim znakovima i obilježjima na listi koalicije lijevog centra nazvane Maslina, već imena ljudi pod istom maslinovom krošnjom bez dodatnih stranačkih obilježja. Ta reformistička europska stranka, kako ju je nazvao Prodi, trebala bi na izborima za Europarlament sakupiti između 35 i 40 posto glasova.

Pročitajte više