Italija, Španjolska i još sedam zemalja traže od EU zajedničku obveznicu

Foto: EPA

ČELNICI devet zemalja članica pozvali su pismom Europsku uniju da se dogovori "zajednički instrument duga" radi financiranja podrške kompanijama u zdravstvenom sektoru i širem gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa.

Pismo nosi današnji datum, upućeno je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, a potpisali su ga čelnici Francuske, Italije, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga, Slovenije, Belgije i Grčke, navodi Reuters koji je dobio uvid u tekst.

"Moramo raditi na zajedničkom instrumentu duga koji će izdati europska institucija radi prikupljanja novca na tržištu“, poručuju oni u pismu.

"Instrument zajedničkog duga trebao bi uključivati dovoljno visoki iznos i dovoljno dugi rok dospijeća kako bi se osigurala potpuna učinkovitost i izbjeglo reprogramiranje duga, bilo sada. bilo u budućnosti", stoji u pismu.

Potpisnici pozivaju EU i da „istraži druge moguće alate, poput namjenskog financiranja rashoda povezanih s koronavirusom u proračunu EU“ za 2020. i 2021. godinu.

Reuters primjećuje da je pismo upućeno dan nakon što ministri financija eurozone nisu postigli dogovor o izdavanju zajedničke obveznice eurozone.

Poručili su da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) osigurati zaštitu odobrenjem preventivnih kreditnih linija, navodi Reuters.

Čelnici Europske unije raspravljat će o koronavirusu na sutrašnjoj videokonferenciji. 

Pročitajte više