Italija: Sprovod 19 žrtava atentata u Iraku

NEĆEMO pobjeći pred teroristima, sučelit ćemo se s njima, ali ih nećemo mrziti, rekao je u utorak predsjednik Talijanske biskupske konferencije i Papin rimski vikar kardinal Camilo Ruini na svečanoj misi tijekom sprovoda u Bazilici svetog Pavla izvan Zidina u Rimu, na ispraćaju 19 talijanskih žrtava atentata u iračkom gradu Nassiriyi.

Točno u 11,30 sati, kada je započela misa u cijeloj Italiji, održana je minuta šutnje u počast žrtvama terorističkog napada na talijanski kontingent snaga prošle srijede u Iraku. Danas je u Italiji proglašen i dan nacionalne žalosti.

"Njihova žrtva je upozorenje i primjer svima nama", rekao je Ruini u prepunoj bazilici u kojoj su sprovodu prisustvovali predsjednik Talijanske Republike Carlo Azeglio Ciampi, premijer Silvio Berlusconi, predsjednici parlamentarnih domova, obitelj i predstavnici političkog i društvenog života zemlje.

Italija je u dubokoj žalosti. Više od milijun ljudi odalo je od ponedjeljka do utorka ujutro počast poginulima u posebno pripremljenoj prostoriji u Vittorianu, oltaru domovine, odakle je tijekom jutra 19 lijesova prebačeno do Bazilike svetog Pavla izvan Zidina.

Kolonu automobila s posmrtnim ostacima talijanskih vojnika pratilo je stotine tisuća građana. Na zgradama diljem grada izvješene su talijanske zastave, a na svakom koraku primijetno je veliko sudjelovanje građana u boli i sućuti za poginulima. U povodu ovog tragičnog događaja ovih se dana ističe kako Italija plače za svojim poginulima, ali je odlučna u borbi protiv terorizma.

Pročitajte više