Italija traži zabranu smrtne kazne na svjetskoj razini

TALIJANSKI premijer, Romano Prodi, jučer je izjavio kako će Italija od UN-a zatražiti globalnu zabranu smaknuća, javlja BBC. Prodi je rekao kako ni jedan zločin ne može opravdati jednom čovjeku da ubije drugog.

I političari talijanskih vodećih stranaka i oni koji pripadaju oporbi, izrazili su svoje zgražanje smaknućem bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je kako je zgranut smaknućem i kako smatra da je to "politička i povijesna pogreška".

Vatikanski predstavnik, L´Osservatore Romano, rekao je kako je pretvaranje Sadamovih posljednjih trenutaka života u medijski spektakl "nasilje nad temeljnim ljudskim pravima".

Iračka vlada je izjavila kako Italija nema nikakvih prava kritizirati Sadamovo smaknuće, jer su na kraju Drugog svjetskog rata partizani ubili fašističkog diktatora Benita Mussolininja, te ga ostavili obješenog za noge, da visi na milanskom trgu kako bi ga prolaznici mogli ismijavati.

Italija je ovog tjedna preuzela jedno od 10 privremenih predsjedanja Vijećem sigurnosti.

Talijanski ambasador pri UN-u, već je zatražio od Generalne ambasade da ponovo razmotri dokumente koji su predočeni na prethodnom zasjedanju, održanom prošlog mjeseca.

Ovo nije prvi put da je Italija tražila od UN-a zabranu smaknuća. Podnijela je takvu molbu još 1994. godine, a zatim opet 1995. godine.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više