ITALIJA: ZAPOSLENICI U JAVNOM PROMETU NASTAVILI ŠTRAJK

U talijanskim gradovima u nedjelju je nastavljen štrajk zaposlenih u javnom prometu unatoč tome što je u subotu navečer postignut dogovor između sindikata i vlade o novim radnim ugovorima.

U Rimu štrajkaju vozači autobusa i tramvaja, Milano je blokiran, a ni u Veneciji ne voze "vaporetti", brodići po venecijanskim kanalima kao ni autobusi. Štrajkovi tolikih razmjera, iako su ih radnici nastavili samoinicijativno, bez usuglašavanja sa sindikatima, u svim su gradovima izazvali pravi kaos.

Glavne sindikalne konfederacije, CGIL, CISL i UIL potpisale su s vladom sporazum kojim bi se zaposlenima u gradskim prometnim poduzećima povećala plaća za 81 euro mjesečno (zaposleni su tražili 106 eura povišice), te jedinstveni iznos od 970 eura (zaposleni su tražili 2000 eura) na ime zaostataka iz prijašnjih godina budući da već više od dvije godine nisu potpisivani novi radni ugovori.

Očito je da zaposleni u gradskom prometu nisu zadovoljni s postignutim sporazumom pa su započeli divlji štrajk. Osim što zaposlenici u javnom sektoru u vrijeme blagdana uopće ne bi smjeli štrajkati jer je takav sporazum potpisan već odavno, sada su vozači gradskih autobusa, tramvaja i podzemnih i nadzemnih željeznica nastavili čak štrajk i bez potpore sindikata. Sami su se organizirali lančano šaljući SMS poruke mobitelima. Šefovi policija u gradovima imaju pravo pismeno pozvati na rad pobunjene štrajkaše, što je i učinjeno, ali se mnogi nisu odazvali zbog "bolesti". Iznenadna pošast bolesti vozača u svim gradovima bit će, kako je najavljeno, provjerena.



(Hina) st sd

Pročitajte više