Italiju potresa slučaj Buttiglione

TALIJANSKA politička pozornica zaokupljena je u utorak odbacivanjem talijanskog kandidata za europskog povjerenika za pravosuđe i slobodu Rocca Buttiglionea protiv čijega je imenovanja u novu Europsku komisiju u ponedjeljak glasovao Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta.

Buttiglionea brani desni centar a oporbeni lijevi centar optužuje vladu da je oštetila ugled Italije kandidaturom tog političara.

Članovi Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta u ponedjeljak su odbili dati potporu Buttiglioneu za mjesto povjerenika za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost u budućoj Europskoj komisiji Josea Manuela Barrosa, nakon njegovih izjava o tome da je homoseksualnost grijeh, te tradicionalnih stajališta u pogledu braka.

Buttiglione, katolik i blizak prijatelj pape Ivana Pavla II, zahvalio je budućem predsjedniku Europske komisije Barrosu koji je u utorak kazao da ima puno povjerenje u svoju ekipu, te talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju na riječima podrške u Italiji.

"Nemam namjeru odustati", rekao je Buttiglione u utorak u razgovoru za Radio Vatikan, te je potvrdio svoje kršćansko uvjerenje glede homoseksualnosti.

"Od mene se tražila moralno-vjerska ocjena homoseksualnosti. Ja ne prostituiram svoju savjest", rekao je Buttiglione. Dodao je kako postoji određeno protukršćanstvo u Europi.

U Italiji postoji uvjerenje kako su protiv Buttiglionea glasovale one političke struje koje nisu htjele uvesti u Europski ustav pozivanje na kršćanske korijene.

Iako mišljenje Odbora Europskog parlamenta nije obvezujuće, te unatoč Barrosovom podržavanju cijelog tima, slučaj Buttiglione zakomplicirao je potvrđivanje nove Komisije prije preuzimanja dužnosti 1. studenog. Europski parlament 27. listopada u Strasbourgu treba potvrditi Barrosovu Komisiju, a ne može odbiti jednog ili više povjerenika već se izjašnjava o Komisiji u cjelosti.

Pročitajte više