iTunes prešao granicu od 3 milijarde prodanih pjesama

INTERNET portal iTunes, Apple-ov servis koji se bavi prodajom glazbe, objavio je da su nedavno prešli brojku od tri milijarde prodanih pjesama.

Novi uspjeh došao je šest mjeseci nakon što su iz Apple-a objavili da je iTunes prešao granicu od 3 milijarde prodanih pjesama. Servis iTunes lansiran je u travnju 2003. godine i granicu od milijardu prodanih pjesama prešli su tek u veljači 2006. godine, javlja AP.

U prvom kvartalu tekuće godine, prema potrošačkim anketama koje je provela tvrtka NPD Group, proglašen je trećim najvećim prodavačem glazbe u SAD-u, nakon Wal-Mart-a i Best Buy Co. Pozicija na ljestvici bazirana je na prodaji primjeraka, ne na ukupnoj zaradi, a svakih 12 pjesama preuzetih s iTunesa uzeto je kao ekvivalent jednog albuma u CD formatu.

Najveći razlog popularnosti tog servisa jest iPod koji zahtijeva instalaciju iTunes programa za prebacivanje glazbe na uređaj, putem kojeg također prodaje pjesme. Apple je u travnju izjavio kako su u pet i pol godina, koliko je uređaj dostupan na tržištu, prodali preko 100 milijuna iPod-a.

M.S.

Pročitajte više