Iva Galić nije više šefica Agencije za upravljanje državnom imovinom

IVA GALIĆ nije više šefica Agencije za upravljanje državnom imovinom. Ostavku je dala iz principijelnih razloga, a navodno se iza svega krije sukob s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem oko posla između Brodosplita i Jadroplova.

Posao sa obilježjima kaznenog djela!

Kao što smo veći pisali, posao je krajnje suspektan, jer zapravo ne odgovara ni jednoj, ni drugoj strani, a ima i obilježja kaznenog djela!

Gradnja bulk carriera pogođena je za 35 milijuna dolara, što je bio signal za bunu malih dioničara Jadroplova. Argumentirali su da se takav brod može dobiti na svjetskom tržištu za 30 milijuna dolara te su čak zaprijetili i kaznenim prijavama za odgovorne. 

Posao od 50 milijuna dolara pogodili za 35 milijuna?!

Ništa sretniji s pogođenim poslom nisu bili ni u Brodosplitu. Predsjednik Uprave Srđan Kovač predočio je Nadzornom odboru kalkulaciju na 46 milijuna dolara, dakle, 9 milijuna više nego što je ugovoreno, no čini se da ni tu nevoljama nije kraj. Posljednja dva bulk carriera građena za Jadroplov koštala su, naime, preko 50 milijuna dolara.

Logično, došlo je do nemalih teškoća kako opravdati takav poslovni aranžman. Dugo se čekalo da posao odobri Vlada te Nadzorni odbor Jadroplova, koji se do posljednjeg trenutka opirao neizbježnom. Veliki je skandal izbio prije 10 dana kada je NO Jadroplova odlučio da će brod platiti tek kad ga Brodosplit završi. Svima je bilo jasno da u toj brodarskoj kući nema volje da se ugovoreni posao i odradi, jer je opće poznato kako Brodosplit u nedostatku novih poslova uopće nema mogućnosti samostalno financirati gradnju.

Izdržala dva mjeseca u vrućoj fotelji

Nakon dana u kojem su se grozničavo okretali telefoni, sporazum je ipak postignut. Jadroplov će financirati gradnju, a u Brodosplitu su napokon odahnuli, premda im taj jedan brod apsolutno ne znači.

Čini se da je to sve skupa bilo malo previše za Ivu Galić. Na vrućoj fotelji koju je naslijedila od Vedrana Duvnjaka izdržala je tako tek dva mjeseca. Njoj je šefovanje zagorčio Jadroplov, dok je Duvnjak morao otići jer je zbog Sunčanog Hvara "đonom" išao na šefa Uprave Jeana Francoisa Otta. 

Pročitajte više