Ivan Đikić i Koraljka Husnjak nadomak otkriću lijeka za rak

POSLJEDNJE otkriće hrvatskih znanstvenika dr. Ivana Đikića i dr. Koraljke Husnjak koje će imati važnu ulogu u borbi protiv tumora i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, danas je predstavljeno u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Na predstavljanju otkrića Đikić je rekao da se na njemu radilo četiri godine, a sudjelovali su znanstvenici iz Frankfurta, Minneapolisa, Muenchena, New Yorka i Splita za kojeg je Đikić ocijenio da postaje jednim od svjetskih centara vrhunske znanosti.

Radi se o otkriću nove bjelančevine Rpn13, koja je receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu, čistaču stanice, koja ujedno ima važnu ulogu u razvoju tumora i bolesti živčanog sustava.

Đikić je objasnio kako ovo otkriće ne nudi lijek već danas ili sutra, ali bi kroz narednih pet do deset godina mogao biti pronađen lijek za neke vrste tumora, ukoliko farmaceutska industrija prepozna i podrži njihov rad.

Ogroman napredak u borbi protiv teških bolesti

Tumorima, Parkinsonovoj i Alzheimerovoj bolesti zajedničko je to što se javljaju kada se stanicama gomilaju tvari koje s vremenom postaju stanični otpad, pa tako postaju pogodno tlo za razmnožavanje zloćudnih stanica.

Ovdje važnu ulogu igra upravo bjelančevina Rpn13 koja otkriva taj otpad, a ujedno djeluje kao receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu - bjelančevini koja čisti stanicu.

R.I.

Pročitajte više