Ivan Gašparovič: Bilo bi dobro kada bi Srbija ušla u EU zajedno s Hrvatskom

SLOVAČKI predsjednik Ivan Gašparovič izjavio je danas da njegova zemlja pruža apsolutnu podršku Srbiji na putu u Europsku uniju te dodao kako bi bilo dobro kada bi Srbija u EU ušla zajedno s Hrvatskom.

Kako prenose beogradski mediji, Gašparović je danas u Bratislavi primio predsjednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić-Dejanović, kojoj je tijekom razgovora kazao kako između Hrvatske i Srbije ne bi trebalo biti razlika u pregovorima oko ulaska u Uniju, te da bilo dobro kada bi obje zemlje u EU ušle istodobno.

Gašparovič je potom dodao kako Srbija ipak još mora ispuniti "nekoliko uvjeta" prije ulaska u članstvo iako je, kako je ocijenio, ta zemlja napravila velik pomak na svim područjima i da se približila članstvu u EU-u.

Predsjednica Skupštine zadovoljna slovačkim nepriznanjem Kosova

Predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović posebno je zahvalila Gašparoviču na principijelnoj politici vezanoj uz Kosovo.

Slovačka, naime, nije priznala Kosovo kao neovisnu državu, a Gašparovič je danas ponovio kako Bratislava nema namjeru mijenjati svoj stav te da neće priznati Kosovo sve dok se sama Srbija ne odluči na takav korak.

"Nadamo se da će u budućnosti pitanje Kosova biti riješeno u skladu s međunarodnim pravom. Slovačka neće odustati od svog stava prema pitanju priznanja Kosova sve dok sama Srbija ne promijeni svoj stav", potvrdio je Gašparovič.

Pročitajte više