Ivan Pavao II. imenovao novog bostonskog nadbiskupa

PAPA Ivan Pavao II. izabrao je biskupa Palm Beacha Seana Patricka O Malleya za nasljednika osramoćenoga kardinala Bernarda Lawa na mjestu bostonskoga nadbiskupa, objavio je u utorak Vatikan.

Law se povukao s dužnosti u prosincu prošle godine nakon što je izbio skandal jer su vodeći ljudi njegove nadbiskupije svećenicima poznatima kao spolnim zlostavljačima dopuštali da i dalje rade umjesto da ih smijene ili prijave civilnim vlastima.

Odonda je na čelu bostonske nadbiskupije bio posebni upravitelj.

Čim je objavljeno da bi OMalley mogao naslijediti Lawa, neki odvjetnici žrtava pohvalili su njegov odnos prema cijelom skandalu, ali neki pozivaju i na oprez.

OMalley je početkom devedesetih već poslan u Fall River u Massachusettsu da sredi krizu koja je izbila kad je svećenik James Porter optužen za zlostavljanje djece. Porter je na kraju priznao zlostavljanje 28 djece i osuđen je na 18 do 20 godina zatvora, a crkva je platila liječenje njegovih žrtava.

"U ovoj zemlji nema bolje osobe za taj posao i za stvarno liječenje rana bostonske nadbiskupije", rekao je Roderick MacLeish, zastupnik stotinu i jedne Porterove žrtve i jedan od vodećih odvjetnika više stotina osoba koje tuže nadbiskupiju.

Jedna od Porterovih žrtava, Frank Fitzpatrick, nije zadovoljan izborom OMalleya na ovu dužnost.

"On je lukavac. Dobar je u odnosima s javnošću, ali istinski on ništa neće riješiti. On je ondje samo da utiša stvar", kaže Fitzpatrick.

OMalley je i na dosadašnju dužnost u Palm Beachu poslan kad su ondje zaredom dvojica biskupa priznala krivnju za spolno zlostavljanje. OMalley se odmah ispričao i poduzeo korake da suzbije zlostavljanje.

Pročitajte više