Ivan Šimonović razgovarao s kineskim ministrom vanjskih poslova

KINESKI ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing primio je u utorak zamjenika ministra vanjskih poslova RH Ivana Šimonovića koji boravi u Narodnoj Republici Kini povodom održavanja redovitih konzultacija između dvaju ministarstava, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar Li Zhaoxing izrazio je spremnost kineske vlade da zajednički surađuje s Vladom Republike Hrvatske na produbljivanju bilateralnih odnosa, navodi se u priopćenju.

Šimonović je upoznao ministra Lia s hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima i naporima koje hrvatska vlada ulaže u pristupanje Europskoj uniji, a Li je izrazio razumijevanje i podršku hrvatskim nastojanjima, stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, kineska strana podržava i cijeni uspjehe Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji koja je i kineski strateški, politički i gospodarski partner. Kina cijeni vodeću ulogu RH u regiji kao i njen doprinos regionalnoj stabilnosti.

Tijekom susreta dogovoreno je da se o konkretnim oblicima gospodarske suradnje detaljnije razgovara u okviru Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju koji će se održati u listopadu ove godine u Pekingu. Također se razgovaralo i o posjetu predsjednika Vlade Ivice Račana NR Kini.

Pročitajte više