Ivanić: Ne vode se nikakvi pregovori o statusu luke Ploče

U OVOM trenutku ne vode se nikakvi posebni pregovori koji bi trebali pomoći rješavanju statusa luke Ploče, a stajalište vlasti Bosne i Hercegovine je da sporazum koji je o tome postignut ranije treba ratificirati u Hrvatskoj pa nakon toga razgovarati o njegovim izmjenama, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

"Krupnih pregovora nema. Koliko ja znam, na snazi je ranije stajalište Predsjedništva BiH po kojemu potpisani sporazum najprije treba ratificirati u Hrvatskoj pa nakon toga razgovarati o njegovim izmjenama", kazao je Ivanić na redovitoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije nije mogao kazati hoće li se pitanje statusa luke Ploče naći na dnevnom redu sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju između Hrvatske i BiH, što bi se 19. studenog trebala održati u Sarajevu.

Tijekom prošlotjednog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Bosni i Hercegovini, dužnosnici dvije države ponovo su iskazali zainteresiranost za konačno rješavanje statusa luke Ploče jer je to u interesu obje države.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić izjavio je, međutim, kako to nije pitanje kojim se on kani baviti, jer je odgovornost za to na onima koji su odbacili dogovor što ga je on postigao s bivšim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

Taj dogovor podrazumijevao je eliminiranje međunarodnog člana Upravnog odbora luke Ploče, no uz odredbu koja je predviđala arbitražu u slučaju spora.

Takav je prijedlog kasnije odbacilo Predsjedništvo BiH na izričito inzistiranje njegova člana Sulejmana Tihića.

Njegove su primjedbe bile kako arbitražni postupak nije dovoljno razrađen i može stvoriti ozbiljne poteškoće u slučaju sporova između hrvatskih i bosanskohercegovačkih predstavnika u Upravnom odboru pločanske luke.

Pročitajte više