Ivanić podržao pravo na referendum o odcjepljenju Republike Srpske

Foto: Hina

SRPSKI član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, jedan od čelnika oporbe Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj, iznenađujuće je ocijenio u ponedjeljak kako Republika Srpska ima pravo na referendum dodajući međutim da nije bilo najsretnije raspisivati ga o pravosuđu BiH zbog čega su stigle osude iz međunarodne zajednice.

"Ovaj referendum nije najsretniji, nije izabrano ni najbolje pitanje, ali Republika Srpska ima pravo na referendum i osporavanje tog prava je pogrešno", rekao je Ivanić za Press Republike Srpske.

Dodao je da on ovakav referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH ne bi organizirao i izrazio je nadu da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naći rješenje kako se referendum ne bi održao.

Odgovarajući na pitanje hoće li se odazvati sastanku kod predsjednika Milorda Dodika, koji je najavljen za petak, Ivanić je rekao da se s Dodikom može sastati samo kao član Predsjedništva BiH, ali ne kao predsjednik PDP-a i jedan od čelnika Saveza za promjene kojega predvodi Srpska demokratska stranka jer je to zajednička odluka tog saveza.

> Dodik od austrijske desnice dobio "stopostotnu podršku" za referendum o odcjepljenju RS

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije su u zajedničkim zaključcima sa sastanka u Luxembourgu u ponedjeljak ocijenili kako referendum u Republici Srpskoj potkopava temelje BiH, te su pozvali vlasti da se reforma pravosuđa odvija u sklopu strukturiranog dijaloga, procesa kojega je osmislila EU. Ranije su osude raspisivanja referenduma uputili predstavnici američke administracije i međunarodne uprave u BiH.

Pročitajte više