Ivanov završio posjet Teheranu, doputovao u Kabul

RUSKI ministar vanjskih poslova Igor Ivanov otputovao je u srijedu iz Irana u Afganistan nakon što je iransku administraciju uvjerio da će se Moskva usprotiviti ratu protiv Iraka, javila je službena novinska agencija IRNA.

Ivanov se sastao u Teheranu s predsjednikom Mohammadom Khatamijem i ministrom vanjskih poslova Kamalom Kharrazijem, a glavna tema njihovih razgovora bila je iračka kriza.

Ruski je ministar ponovio da će Moskva uložiti veto na bilo koju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se odobrila vojna akcija protiv Iraka i pozvao je na uspostavu globalnog saveza protiv mogućeg rata koji bi predvodile SAD i Britanija.

Ivanov je izjavio da SAD mora poslušati međunarodnu zajednicu i dozvoliti mirno rješenje krize kroz UN i izbjeći jednostrani pristup, koji bi, kako je rekao, povećao regionalne napetosti.

Ivanov i Kharazzi također su razmatrali američke planove za Irak nakon svrgavanja Sadama Huseina i dogovorili su evakuaciju preostalih ruskih građana iz Iraka preko Irana u slučaju rata.

Šef ruske diplomacije, nakon posjeta Iranu, doputovao je u srijedu u jednodnevni službeni posjet Afganistanu tijekom kojeg će razgovarati s najvišim dužnosnicima u zemlji.

(Hina) kga nab

Pročitajte više