Ivica Buljan osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva dvojice Sinjana

IVICA BULJAN (37) osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog ubojstva Ante Buljana (32) i Darka Odaka (29) u lipnju 2003. godine.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića osudilo ga je za svako ubojstvo na po deset godina zatvora - izrekavši mu jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Vijeće, kako je rečeno u obrazloženju, nije prihvatilo kvalifikaciju Državnog odvjetništva da je riječ o teškom dvostrukom ubojstvu počinjenom iz bezobzirne osvete. Sudsko vijeće smatra kako je tijekom suđenja utvrđeno kako su ga žrtve bez njegove krivnje doveli u stanje jake razdražljivosti jer su bile uporne u maltretiranju okrivljenog.

Dvostrukom ubojstvu, koje se dogodilo 27. lipnja 2003. u sinjskom gradskom parku, prethodila je prepirka izmedu okrivljenog i žrtvi koje su od njega tražile novac.

Kako je navedeno u optužnici, Ivica Buljan je nakon prepirke otišao kući te se na mjesto događaja vratio naoružan pištoljem zbrojovka kalibra 7,65 mm, te je ispalio pet metaka u Antu Buljana, a dva u Darka Odaka. Dok su ležali na tlu nastavio je pucati pogodivši ih u leđa, dva metka ispalio je u Buljana, a jedan u Odaka, te su obojica preminula na mjestu događaja.

Okrivljeni se izjasnio krivim za dvostruko ubojstvo, no porekao je kako je kako je riječ o osveti, već je tvrdio kako je do ubojstva došlo nakon što ga je isprovocirao rođak Buljan, koji je od njega u više navrata prijeteći mu i verbalno ga napadajući tražio novac za drogu.

Obitelji ubijenih izrazile su nezadovoljstvo presudom, a jednoga su od članova obitelji zbog glasnog vikanja kako je presuda "sramota za hrvatsko pravosuđe" iz sudnice udaljili pripadnici Pravosudne policije.

Pročitajte više