"Ivica Račan otišao je dostojanstveno"

U SREDIŠNJICU SDP-a pristigli su danas brojni izrazi sućuti a građanke i građani od ranog poslijepodneva upisuju se u Knjigu žalosti, među njima i prijatelji Ivice Račana iz inozemstva, te njegovog bivšeg koalicijskog partnera Dražena Budiše.

"Ivica Račan otišao je dostojanstveno. Njegovo političko djelovanje različito će se tumačiti, ali se neće moći osporiti njegova bitna uloga u procesu mirne tranzicije 1990. godine", napisao je Dražen Budiša, bivši predsjednik HSLS-a, koji je s Račanom osvojio vlast na izborima 3. siječnja 2000..

Gerhard Schroeder, savezni kancelar SR Njemačke u miru, napisao je o Ivici Račanu da je bio veliki demokrat i uvjereni europejac.

"On je Hrvatsku poveo na put prema Europi. Njegova je smrt veliki gubitak za Hrvatsku, ali i za čitavu Europu. Nedostajat će mi", poručio je Schroeder.

"Uvijek će nas vezati sjećanje na suradnju u zajedničkim nastojanjima za demokratski razvoj u obije države i razvitak vrijednosti suvremenog europskoga socijaldemokratskog pokreta. Slovenski socijalni demokrati će ga se sjećati kao dugogodišnjeg suputnika velikih promjena u naše dvije političke stranke, kao poštenog i naprednog čovjeka, i iskrenoga prijatelja", stoji u pismu Boruta Pahora, predsjednika Socijalnih demokrata Slovenije i zastupnika u Europskom parlamentu.

"Iza sebe je ostavio veliko nasljeđe i neizbrisiv trag na stvaranju demokracije u Republici Hrvatskoj, zbog čega će ostati zapamćen kao jedna od ključnih osoba u novijoj hrvatskoj istoriji. Za sve građane Hrvatske i njegovu obitelj, smrt Ivice Račana je nenadoknadiv gubitak", napisao je Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i SDP-ovac, napisao je da je Račan bio neprikosnoveni lider SDP-a Hrvatske, te da je "njegova vizija i doprinos demokratskom razvoju Republike Hrvatske i njeno usmjerenje na europskom putu je neiscrpna inspiracija i vodilja za sve nas".

"U najtežim vremenima nikada nije dopustio da ga stihije događaja ponesu, nego je uvijek bio i ostao jedna od najvećih moralnih vertikala u hrvatskoj historiji, što najbolje ilustruje njegova izjava: “Vlast se može izgubiti, ali obraz ne.” Njegovom smrću Hrvatska, ali i svi mi s ovih prostora izgubili smo mnogo jer je i kao čovjek i kao političar plijenio svojom željom za komunikacijom s drugim i drugačijim te je svu svoju pozitivnu energiju i optimizam nesebično prenosio na sve oko sebe", stoji u Komšićevom posljednjem pozdravu.

Predsjednik SDP-a i predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, također se oprostio od Račana.

"Želimo da na putu skorog članstva Hrvatske u Europskoj Uniji prati vas strpljenje Vašeg prvog predsjednika. Uvjereni smo da ćete temeljnom snagom evropske ljevice uspjeti da obilježite i buduće stranice hrvatske istorije",  stoji u poruci Ranka Krivokapića.

"Imao je mnogo prijatelja i ljudi koji su mu se divili u Velikoj Britaniji. Zbog svoje mudrosti i državništva bio je poštovan daleko izvan granica Hrvatske", riječi su kojima se od Ivice Račana oprostio John Ramsden, veleposlanik Velike Britanije u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više