Ivica Rajić prebačen u Španjolsku na izdržavanje zatvorske kazne

BIVŠI zapovjednik postrojbe HVO-a Ivica Rajić u petak je prebačen u Španjolsku gdje će odslužiti ostatak 12-godišnje zatvorske kazne kojom ga je u svibnju prošle godine osudio haški sud zbog ratnih zločina počinjenih u listopadu 1993. godine u muslimanskom selu Stupni Do.

Informaciju o preseljenju Rajića u Španjolsku danas je objavilo tajništvo Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Ivica Rajić je 26. listopada 2005. temeljem sporazuma s Tužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju po točkama optužnice koja ga je teretila po osobnoj odgovornosti za teške povrede Ženevskih konvencija.

On je naime priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Do u središnjoj Bosni gdje je ubijen 31 muslimanski civil, uključujući djecu, žene i starce. U tom je napadu cijelo selo uništeno.

Priznanjem je ostvario "punu i značajnu suradnju s tužiteljem", što je uključilo i svjedočenje u drugim postupcima, a Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od šest točaka optužnice koje su ga teretile za ubojstvo, okrutno postupanje, pljačku i protupravno zatočenje civila, te kršenje ratnog prava i običaja.

U travnju prošle godine prilikom održavanja rasprave o visine kazne za počinjene zločine, Rajić je izrazio sućut obiteljima stradalnika koji su poginuli u napadu koji je on vodio.

Raspravno vijeće haškog suda između ostalog uzelo je u obzir i Rajićevu izjavu žaljenja zbog počinjenih zločina, te ga osudilo na 12 godina zatvora. Na tu se kaznu nisu žalile ni optužba ni obrana.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više