Ivici Halaszu država isplatila milijun kuna

IVICA HALASZ koji je u odgojnom zavodu izgubio šaku, i kojem je država dugovala više od milijardu kuna, ipak se nagodio i dobio nešto više od milijun kuna, piše «Jutarnji list».

U travnju 2002. godine navodno su tri poslovnice Fine izračunale da država Halaszu duguje 14 milijardi kuna, dok su stručnjaci iz središnjeg ureda Fine u lipnju iste godine izračunali da se radi o više od miljardu kuna. Ministarstvo rada i socijalne skrbi Halaszu je najprije ponudilo odšteu od 630 tisuća kuna, no Halaszov je odvjetnik zatražio iznosod 3 milijuna kuna.

Ministarsvo nije pristalo ni na to, pa je 34- godišnji Đakovčanin prijetio tužbom Europskom sudu u Strasbourgu.

Halasz je 1987. godine podnio tužbu za nakadu štete protiv Odgojnog zavoda Pahinsko u Ivancu, no postupak je završen tek nankon 12 godnina uz minimalnu odštetu. Međutim, prije dvije godine Općinski sud u Đakovu mu je priznao pravu na odšteu za svaku izgubljenu zaradu od kolovoza 1987. do svibnja 2001. godine.

Ivica Halasz odrasto je u odgojnom zavodu. Djeca su tada morala odrađivati praksu na strojevima, pa je tako Halasz radeći na hoblerici nesretnim slučajem izgubio šaku. Nakon toga niti jedan mu liječnik nije htio izdati potvrdu da je sposoban za rad, te ga nitko nije htio zaposliti iako je završio školu za grafičkog radnika.

Danas je Halasz obiteljski čovjek. U međuvremenu ga je Ministarstvo rada i socijane skrbi zaposlilo u jednu od svojih ustanova u blizini Đakova.

Pročitajte više