Ivici Marijačiću u Zadru uručena haška optužnica

GLAVNOM uredniku tjednika "Hrvatski list" Ivici Marijačiću danas je u Županijskom sudu u Zadru uručena optužnica koju je protiv njega prošloga tjedna podigao Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu.

S Marijačićem je bio njegov odvjetnik Marin Ivanović iz Zagreba, inače član Odvjetničkog tima koji brani haaškog optuženika u bijegu generala Antu Gotovinu.

Nakon uručenja optužnice, Marijačić nije htio davati izjave za javnost, a njegov odvjetnik je rekao da je optužnica zaprimljena bez uhidbenog naloga i bez naloga za predaju.

Spremni smo se odazvati pozivu nadležnih institucija, rekao je odvjetnik Ivanović.

Istaknuo je još da se iz optužnice ne vidi koji je to nalog glavni urednik "Hrvatskog lista" prekršio, budući da nikakva naloga Haaškog suda nije imao niti je znao da postoji.

Odvjetnik Ivanović je rekao da glavni urednik i novinar "Hrvatskog lista" Ivica Marijačić nije kriv za nepoštivanje suda kao što ga se u optužnici optužuje.

Marijačić je jedan od četvorice haških optuženika koje se tereti za nepoštivanje Suda zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću.

Marijačić je kopiju iskaza sa zatvorenog suđenja od 19. prosinca 1997., objavljenu 18. studenog 2004. u "Hrvatskom listu", dobio od bivšeg šefa SIS-a Markice Rebića, kojega je Haaški sud također optužio za isto djelo.

Pročitajte više