Ivo Brešan dobitnik nagrade fonda Miroslav Krleža 2003.

KNJEŽINK i dramatičar Ivo Brešan dobitnik je nagrade Fonda Miroslav Krleža za roman "Astaroth".

Nagrada mu je uručena da današnjoj svečanosti u Društvu hrvatskih književnika, a sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 25 tisuća kuna.

Predsjednik Prosudbenog povjerenstva za nagradu Krešimir Nemec u obrazloženju je istaknuo kako je Brešanova fabula romana utemeljena na starom, i u književnosti zapadnoeuropskoga kulturnoga kruga, vrlo često faustovskom motivu ugovora između čovjeka i đavla. Faustovski motiv zaokuplja Brešana još iz groteske "Nečastivi na Filozofskom fakultetu" koju je napisao prije 30-tak godina.

Zahvalivši na nagradi Brešan je rekao da su ga od mladosti fascinirala Krležina djela otvorivši mu jedan novi pogled na svijet. Krleža je pokazao kako se pristupa stvarima koje poistovjećujemo sa svetinjama s kojih pisac otkriva diluvijalno blato, rekao je dodajući da se u svojim djelima koristio tim načelima.

O radu Fonda koji je utemeljen 1985. govorio je predsjednik njegova Odbora akademik Nikola Batušić, napomenuvši da se od 1995. nagrada dodijeluje svake druge godine.

Dosadašnji dobitnici su Slavko Janevski, Ivan Aralica, Stanko Lasić (dva puta), Slavko Mihalić, Čedo Prica, Branimir Donat, Nedjeljko Fabrio, Viktor Žmegač, Dubravko Horvatić, Ivan Bakmaz, Pavao Pavličić, Nikica Petrak, Goran Tribuson i Zoran Kravar.

Danas, na 110. obljetnicu Krležina rođenja, uoči svečanosti dodjele nagrade, ovogodišnji dobitnik i izaslanstvo Društva hrvatskih književnika položili su cvijeće i zapalili svijeću na Krležinom grobu na Mirogoju.

Pročitajte više