Ispaljen balistički projektil na glavni grad Saudijske Arabije?

Screenshot: YouTube

MEDIJI bliski šijitskih pobunjenicima u Jemenu tvrde da su pobunjeni Huti po prvi put direktno napali metu blizu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije.

Prema tvrdnjama pobunjeničke vojske, radi se o napadu balističkim projektilom koji je u nedjelju po noći lansiran u smjeru saudijske vojne baze zapadno od Rijada. Projektil je, tvrdi se u priopćenju pobunjenika, lansiran kao odgovor na rat koji Saudijska Arabija, uz pomoć provladinih snaga, vodi protiv pobunjenika od 2015. godine.

"Bit će i većih napada", tvrde pobunjenici


Ovim su napadom pobunjenici htjeli pokazati kako je saudijski glavni grad itekako u dometu njihovih projektila zemlja-zemlja.

Saudijski dužnosnici demantirali su da je projektilom pogođena njihova vojna baza kod Rijada, a prema tvrdnjama pobunjenika, radilo se o ruskom projektilu tipa Scud. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, nekoliko je lokalaca nedaleko dotične vojne baze na Twitteru objavilo da su čuli glasnu eksploziju iz smjera baze smještene 40-ak kilometara zapadno od Rijada.

"Saudijska Arabija sada je u dometu naših projektila i, uz božju pomoć, uslijedit će i veći napadi", poručila je pobunjenička vlada, a prenosi njihova novinska agencija SABA. U istom priopćenju tvrde da se radilo o "uspješnom testiranju preciznog dalekometnog balističkog projektila".

Prije tjedan dana pobunjenički projektil tipa Borkan-1 navodno je ubio 80 vojnika koalicije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vojnoj bazi smještenoj na otoku Zuqar u Crvenom moru. Taj napad saudijske vlasti nikad nisu potvrdile, ali ni demantirale.

U ratu u Jemenu provladine snage, koje podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bori se protiv pobunjenika koje podržava Iran. Pobunjenici nadziru velika područja Jemena, među kojima je i glavni grad Sanaa.

Pročitajte više