Iz Možemo pisali gradonačelniku Pule: Nema više nikakve isprike

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

ČETVERO gradskih vijećnika stranke Možemo u Puli poslalo je danas otvoreno pismo gradonačelniku Filipu Zoričiću, u kojemu traže da se preispita zakonitost privatizacije zemljišta na kojem su pročistač na Lungomareu i sportsko-rekreacijski centar Valkane, izvijestili su iz te stranke.

Podsjećajući da je ŽDO potvrdio sumnje u zakonitost postupka pretvorbe i privatizacije na području Valkane - Lungomare, iz platforme Možemo navode da je prošlo već nekoliko dana otkako je Građanska inicijativa za Lungomare obavijestila gradonačelnika o zahtjevu državnog odvjetništva za povrat šumskog zemljišta na području Lungomarea na koje se upisao Hotel Valkane, a gradonačelnik još nije reagirao.

"Još uvijek čekamo da poduzmete potrebne korake"

"Država je takvim zahtjevom pokazala da se brine o svojim interesima, dok još uvijek čekamo da i Vi poduzmete potrebne korake da zaštitite interese Grada Pule. To ne može učiniti nitko drugi, jer upravo gradonačelnik temeljem Statuta Grada upravlja nekretninama, pokretninama i imovinskim pravima u vlasništvu Grada Pule", ističu vijećnici pulskog Možemo u pismu.

Podsjećaju kako su na sjednici Gradskog vijeća 1. lipnja prošle godine od gradonačelnika zatražili da pokrene postupke radi preispitivanja privatizacije zemljišta u društvenom vlasništvu koja nisu mogla biti procijenjena u pretvorbi.

"Nema više nikakve isprike za Grad Pulu"

"Svakome tko je pogledao privatizacijski spis i postojeće presude u sličnim predmetima bilo je jasno da osnova postoji. Sada, nakon zahtjeva ŽDO-a za povratom šume Lungomare, nema zaista nikakve isprike za Grad Pulu da ne zatraži isto za zemljište na kojem se nalazi pročistač, kao i za zemljište sportsko-rekreacijskog centra Valkane", poručili su iz Možemo.

Osim toga, upozorili su gradonačelnika Zoričića da je u godinu dana, tijekom kojih unatoč njihovu upozorenju nije poduzeo ništa da preispita je li Grad Pula u procesu privatizacije oštećen, sadašnjem vlasniku zemljišta omogućio izmjene urbanističkih planova Lungomarea i Maxa te izdavanje lokacijske dozvole.

Od Zoričića zato traže da obavijesti javnost na koji će način postupiti kako bi zaštitio javni interes i preuzeo ulogu utvrđenu Statutom.

"Izvadite glavu iz pijeska"

"Vrijeme je da izvadite glavu iz pijeska i poduzmete sve što je potrebno za zaštitu gradskog interesa", poručili su pulskom gradonačelniku vijećnici pulskog Možemo Dušica Radojčić, Ana Fonović, Noel Mirković i Miha Paus. 

Član GI-ja za Lungomare Aleksej Orel ocijenio je u utorak u Puli da je Grad dužan pokrenuti postupak za ispravak upisa vlasništva na području Lungomarea jer je ta inicijativa utvrdila da tvrtka Hotel Valkane ne može i nikada nije mogla biti upisana kao vlasnik šume na tom području.

Pročitajte više