Iz Savjeta izbačeno 5 stručnjaka. Primorac, Lauc i Đikić žestoko se optužuju

Foto: Patrik Macek, Goran Kovacic/PIXSELL

SINOĆ je u hrvatskoj javnosti kao bomba odjeknula informacija da je smijenjeno petero članova Znanstvenog savjeta vlade, tijela koje već mjesecima savjetuje vladu o borbi protiv epidemije koronavirusa.

Iz Znanstvenog savjeta tako su izbačeni Petra Klepac, Igor Rudan, Branko Kolarić, Nenad Ban i Andreja Ambriović Ristov. Tom odlukom jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu ostao je HDZ-ovac Krunoslav Capak.

>> Frka-Petešić razotkrio što je vladi najvažnije usred pandemije - sačuvati Plenkovića

Plenković iz savjeta izbacio vrhunske znanstvenike

Iz savjeta su tako izbačeni mahom vrhunski znanstvenici, o čemu svjedoči i nekoliko crtica iz njihovih biografija.

Primjera radi, Petra Klepac doktorirala je na američkom MIT-ju, najboljem prirodoznanstvenom fakultetu na svijetu, a sad radi kao docentica u prestižnoj londonskoj Školi za higijenu i tropsku medicinu. Nenad Ban je jedan od naših najuglednijih znanstvenika u svijetu, profesor strukturne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu, a hrvatskoj javnosti postao je poznat posebno po tome što mu je 2009. za malo izmakla Nobelova nagrada. Igor Rudan je doktor javnog zdravstva i genetske epidemiologije, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a i Svjetske banke te Zaklade Billa i Melinde Gates.

Iz vlade pokušali demantirati smjenu, a zapravo su sve potvrdili

Iz vlade su sinoć na krajnje bizaran način pokušali demantirati očito istinitu informaciju, pri čemu su je "demantijem" zapravo samo potvrdili.

"Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao je danas gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članovi Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite", neslužbeno su poručili iz vlade, što je očito bio krajnje nespretan pokušaj kontrole već nastale štete i spašavanja Andreja Plenkovića.

Nakon burnih reakcija Plenković je pred kamere poslao Frka-Petešića

Kad je postalo jasno da se reakcije ne stišavaju, Plenković je pred kamere odlučio poslati svog šefa ureda, Zvonimira Frka-Petešića, čovjeka koji je u javnosti najpoznatiji po tome da je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno  toliko lupetao da IT poduzetnici koji su s njim gostovali u emisiji nisu mogli suspregnuti smijeh.

Frka-Petešić je tako očajnički pokušavao uvjeriti prisutne novinare, ali još više javnost, da Plenković maltene nije imao nikakve veze sa smjenom znanstvenika. Otišao je toliko daleko da je rekao kako je u telefonskim razgovoru sa znanstvenicima koje je smijenio "možda ostavio dojam da ih je premijer razriješio", dodavši kako mu je "žao zbog nesporazuma". Znanstvenici s kojima ja Index razgovarao su potvrdili da se Frka Petešić u tim razgovoru pozivao upravo na Plenkovića.

Cijeli dan traju prozivanja znanstvenika

Otkako je objavljena vijest o izbacivanju petero stručnjaka iz Savjeta, na društvenim mrežama, ali i prko televizijskih emisija, cijeli dan traju prepuvanja znanstvenika.

Prvo je ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić uputio danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da objasni kako je dopustio da u Znanstvenom savjetu za vladu sjede neki ljudi koji su, kako tvrdi, u potencijalnom sukobu interesa, dok je s druge strane iz savjeta izbacio više stručnjaka samo zato što se nisu u cijelosti slagali s načinom na koji vlada i Stožer upravljaju borbom protiv epidemije koronavirusa.

Gordan Lauc je vlasnik Genos d.o.o. koja je provela postupak validacije qPCR testa za SARS-CoV-2 te koja prodaje GlycanAge test biološke dobi koji je dobar prediktor teškog oblika COVID-19. Zašto je gospodin Lauc o svojim sukobima interesa obavijestio ostale članove znanstvenog savjeta tek 14.11.2020? Znači 8 mjeseci od početka rada znanstvenog savjeta.

Tko je omogućio Vašem savjetniku, Draganu Primorcu, da preko privatne bolnice naplaćuje antigenske testove građanima po cijeni od 350,00 kuna i tako privatna bolnica zarađuje vrlo visoke iznose tijekom korona krize?

Naime, privatna bolnica Sv. Katarina od 17.10.2020. godine naplaćuje 350,00 kuna po antigenskom testu (što je oko 46 eura). Vlada RH nije uvela pravila o uvođenju antigenskih testova u HZJZ i njihovim cijenama sve do 26.11. Zašto to nije učinila a trebala je? Upravo time što je to propustila učiniti, Vlada RH je privatnicima omogućila zarade veoma visokih iznosa na testiranjima, koja ne podliježu bilo kakvim pravilima i limitima. Naravno, to bi predstavljalo nezakonito postupanje u bilo koje vrijeme. No u razdoblju globalne pandemije, kad su građani posebno zabrinuti za svoje zdravlje i živote, i u tom smislu skloni nekritički izdvajati koliko god im se kaže, to je i neopisivo moralno potonuće", napisao je Đikić.

Primorac kaže da je volontirao

Na Đikićeve optužbe oko testiranja hrvatskih sportaša Primorac kaže da je s kolegama zdravstvenim djelatnicima volontirao u testiranju hrvatskih sportaša kako bi zaustavili širenje covida-19.

Predsjednik HNS-a je dao priopćenje u kojem je rekao da je HNS kupio samo kemikalije vlastitim novcem, a da su zdravstveni djelatnici u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, bolnici Sv. Katrina i laboratoriju Genos mimo radnog vremena (da ne bi ugrozili redovne laboratorijske aktivnosti) volontirali kako bi analizirali uzorke i pomogli hrvatskom sportu, kaže Primorac.

Dodaje da u tom projektu država nije sudjelovala ni "s jednom jedinom lipom", ali da se Đikić nije ni tada ispričao niti sportašima, niti kolegama, niti HNS-u.

Ni na Đikićeve prozivke da je izjavio "da je virus oslabio" Primorac, kaže, također nije htio reagirati "zbog mira u hrvatskoj znanstvenoj zajednici".

"Svi su mediji prenijeli istinitu informaciju da sam rekao sljedeće: 'Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila'", kaže Primorac i dodaje: "Dakle eksplicitno sam naveo da je virus SARS-CoV-2 stabilan i da se struktura virusa nije promijenila."

Đikić prozvao Lauca i Primorca

Đikić je potom ponovo prozvao Đikića i Lauca.

"U svom pismu sam iznio sve činjenice. Pitao sam premijera zašto je tolerirao osam mjeseci da su ta dvojica (Primorac i Lauc, op.a.) bila u očiglednom sukobu interesa, obojica su zarađivali na građanima Hrvatske i to je ono što oni trebaju odgovoriti. Ja osobno nisam nikoga optužio, ja sam samo postavio premijeru zašto dopušta da pojedinci zarađuju na građanima Hrvatske za vrijeme koronakriza. A za gospodina Primorca, mislim da njegove izjave danas su bile kao da on ima aureolu sveca u Hrvatskoj i da mu je istina najvažnija u njegovom životu.

Ako mu je istina važna, onda ga uistinu molim da kaže svim građanima Hrvatske koliko je zaradio na njima, na njihovom radu na temelju antigenskih testova u svojoj privatnoj bolnici koji su koštali 350 kuna. I onda treba odgovoriti zašto je toliko naplatio, a trebao bi biti korektan ako mu je istina u pitanju i vratiti 246 kuna svakoj osobi koja je bila testirana u njegovoj bolnici jer je danas država odredila da je 104 kune maksimum za antigenski test, a on naplaćuje 350 i to vam je ta razlika", kazao je. 

"I zato, zbog istine, apeliram još jednom na gospodina Primorca da odgovori na pitanja. Imaju pitanja i o novcima Hrvatskog nogometnog saveza. Samo to treba odgovoriti, a ne treba govoriti da oprašta bilo kome jer ga ja nisam tražio za oprost, niti sam ga tražio za išta drugo osim postavio pitanje", dodao je.

Primorac: Kriza nije trenutak za osobnu promociju

Potom se opet javio Primorac. Rekao je kako kriza nije trenutak za osobnu promociju.

"On to stalno čini. Mi ništa ne prodajemo državi i po definiciji ne možemo biti u sukobu interesa.  Ako stalno šaljete poruke kao što to radi Đikić  - da sumnjate u institucije, što će onda biti kad se izađe s preporukama oko cijepljenja", rekao je.

Rekao je kako bi bio puno sretniji i ponosan da Đikić savjetuje njemačku kancelarku.

Đikić odmah odgovorio

Ivan Đikić poslao je pismo u kojem odmah odgovara Primorcu.

"Jako je važno da se svi okupimo oko struke i zajednički prebrodimo ovu kritičnu fazu pandemije. To možemo ostvariti jedino ako budemo imali odgovornost, točne podatke i iskrenost u komunikaciji medu kolegama uključujući i komunikaciju s gospodinom Primorcem. Upravo radi iskrenosti  sam i postavio javna pitanja na koje možete odgovoriti vrlo brzo:

Koliko je bolnica Sv. Katarina zaradila na antigenskim testovima na građanima RH i jeste li zbog te zarade bili u sukobu interesa u radu znanstvenog savjeta Vlade RH?

Bolnica Sv. Katarina naplaćujete antigenska testiranja 350 kuna po testu, medu najvišim cijenama u RH. HZJZ je definirao cijenu kompletnog antigenskog testa na 104 kune u Hrvatskoj (nabavna cijena testa oko 45 kuna dodatni troškovi oko 60 kuna). 

Zbog čega Vasa bolnica naplaćuje tih dodatnih 246 kuna?  Je li to dio profita ili su neki drugi troškovi?

Na kraju i moja osobna molba. Bilo bi lijepo da razmotrite ovaj prijedlog, kojeg je načelno podržao i ministar Beroš u našem razgovoru. U ovim teškim ekonomskim trenucima bilo bi poželjno da svi privatnici koji su naplaćivali previsoke marže na antigenskim testovima (s cijenom iznad 104 kune) taj visak vrate građanima.  U slučaju Vase bolnice trebali bi vratiti 246 kuna razlike svakoj osobi koju ste testirali antigenskim testom. 

To bi bila gesta koja pokazuje Vasu predanost, kao i predanost drugih privatnika, prema današnjim potrebama građana Hrvatske, a ne prvenstveno prema zaradi. Jer svi skupa smo u jednoj od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza u RH", napisao je Đikić.

Lauc: Tvrdnja da zarađujem na građanima je istinita. Ponosan sam na to

Potom se javio i prozvani Lauc.

U dosta oštrom tonu oglasio se na Facebooku te "nekima koji sporo shvaćaju" pojasnio što sve Genos zapravo ne prodaje. Spomenuo je i Ivana Đikića, a za sebe je naglasio kako "nije niti u kakvom sukobu interesa".

Status prenosimo u cijelosti.

"Očito moram još jednom ponoviti, jer neki sporo shvaćaju:

1) Genos ne prodaje ovlaživače

2) Genos ne prodaje testove na SARS-CoV-2

3) Genos ne prodaje antigenske testove

4) Genos ne prodaje serološke testove

5) Osobno ne dobivam provizije od prodaje maski, ovlaživača, sprejića za nos, reagencija za testiranje, a nisam niti plaćen za svoj rad u Znanstvenom savjetu vlade.

Genos bi mogao raditi sve te testove (a i prodavati ovlaživače, jer smo imali puno upita za njih), no još na proljeće smo odlučili da ne želimo prodavati bilo što vezano za pandemiju, upravo zato kako se ne bih našao u sukobu interesa u svom javnom djelovanju. Deklarirao sam 'mogući sukob interesa', a ne 'sukob interesa'. Taj MOGUĆI sukob interesa bi se mogao dogoditi da primjerice sada na Savjetu snažno podržim prijedlog kolege Đikića da Hrvatska mora raditi 20,000 testova na dan i onda (kako to ostali laboratoriji u ovom trenutku ne mogu) Genos pripomogne da se to i dogodi. No to se nije dogodilo i ja sada nisam niti u kakvom sukobu interesa.

A tvrdnja da Lauc zarađuje na građanima Hrvatske je istinita. Ponosan sam na to da Genos može po vrlo konkurentnim cijenama građanima Hrvatske prodavati svoje usluge, kao i svaki drugi uspješni poduzetnik. Ako su naši klijenti zadovoljni, a mi pri tome još nešto i zaradimo, to je dobra, a ne loša stvar. No preko 90 posto prodaje Genosa je izvan Hrvatske, tako da Genos zapravo plati nekoliko puta više poreza i doprinosa u hrvatski državni proračun, nego što zaradi na hrvatskim građanima", objavio je Lauc.

Pročitajte više