Iz splitske Kliničke bolnice otpušteni svi zaraženi ročnici; salmonela isključena

SVI ROČNI vojnici iz vojarne "Sveti Nikola" u Lori, koji su proteklih dana oboljeli od akutne crijevne infekcije, nakon što im se stanje znatno poboljšalo otpušteni su danas s Odjela zaraznih bolesti splitske Kliničke bolnice i iz stacionara u Lori, potvrdio je načelnik Službe za odnose s javnošću HRM-a pukovnik Trpimir Jurić.

Novooboljelih nema, dodao je, a i službeno je potvrđeno kako nije riječ o salmoneli.

Voditelj Odjela zaraznih bolesti KB Split dr. Nikola Bradarić rekao je kako je mikrobiološka analiza uzoraka potvrdila kako nije riječ o salmoneli, niti o bilo kojoj drugoj bakterijskoj bolesti, već o nekom virusnom oboljenju.

Isti su i rezultati analize briseva uzetih u vojnom restoranu te od zaposlenih i oboljelih ročnika, obavljene u Institutu za pomorsku medicinu HRM-a, što, kako je rekao načelnik Službe za odnose s javnošću HRM-a pukovnik Trpimir Jurić, potvrđuje da uzročnik nije hrana, odnosno da nije bakterijskog, već virusnog podrijetla.

Virološka analiza, koja bi trebala pokazati o kojoj je bolesti točno riječ i što joj je uzročnik, bit će obavljena u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, a rezultati bi se trebali znati u ponedjeljak ili utorak. Postoji, međutim, mogućnost, dodao je pukovnik Jurić, da se, budući da je riječ o virusima, točan uzročnik ne utvrdi.

Ukupno je lakšom crijevnom infekcijom, bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem i temperaturom, bio zaražen 31 ročnik, od kojih se na zaraznom odjelu splitske bolnice liječilo njih 11 s težim simptomima.

Pročitajte više