Iz Umaga krenula štafeta Mladosti

IZ UMAGA, točnije iz kafića Tito, točno u 12.44 sati, već četvrtu godinu za redom krenula je "Štafeta mladosti", koja bi preko Rijeke, Karlovca, Kumrovca i Zagreba trebala stići 25. svibnja u Beograd na proslavu nekadašnjeg Dana mladosti. Ondje će umjesto nekadašnjih masovnih sletova na stadionu "JNA" sve završiti ispred Kuće cvijeća, gdje je pokopan Josip Broz Tito, kada će točno u podne biti održana kratka manifestacija uručenja štafeta iz republika bivše države udruzi "Josip Broz Tito".

Slovenci završili skandalom

Daleko od nekadašnjeg šušura i slavlja koja su obavezno podrazumijevala čitanje najboljih sastava iz mjesnih škola i ustanova, dugih govora partijskih funkcionera o "klasju i žitu većem od Amerike" i priča o tome kako napredak Jugoslavije na čelu s Titom predstavlja "čuđenje u svijetu", danas se okupila tek šačica Titovih poklonika s parolama "Tito Legenda", "Socijalizam ne umire" i drugim. Umjesto trčanja, štafeta će se voziti u bijelom mercedesu pulskih registracija.



Inače, za one koji možda ne znaju štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, a trinaest godina kasnije "šetanje" štafete širom bivše Jugoslavije nazvao je Danom Mladosti. Od smrti Tita, manifestacija je održavana pod imenom "I poslije Tita - Tito", da bila ukinuta osam godine kasnije. Svega godinu prije, 1987. tadašnju Jugoslaviju potresao je skandal, kada su Slovenci objavili plakat za Dan mladosti koji je zapravo bio preslika propagandnog plakata nacističke stranke.

Nema provokacija

Kako kažu organizatori ove štafete u 21. stoljeću društvo "Titova Republika", Radoslav Ilić koji se predstavlja kao sekretar CK KPH u osnivanju i SRP, ovogodišnja štafeta daleko je od toga da želi biti provokacija. No, ipak nije moglo bez incidenta. Naime, odmah na početku štafetu su zasuli jajima, uz povike "Bando lopovska. Idite klečati u Hudu jamu, sram vas bilo".

M.M.
Foto:Goran Šebelić (Cropix)

Pročitajte više