Iz Vlade odlaze Hebrang, Vukelić i Kalmeta?

OSTAVKA ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, čini se, samo je uvod u ozbiljnu rekonstrukciju Sanaderove Vlade. Prema neslužbenim informacijama, ministarske fotelje mogli bi napustiti ministar zdravstva Andrija Hebrang, ministar gospodarstva Branko Vukelić i ministar mora, turizma i prometa Božidar Kalmeta.

Ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang nakon dvije teške operacije prostate otežano obavlja ministarsku funkciju. Špekulira se da bi osim zdravstvenih problema razlog njegova odlaska s ministarske funkcije mogao biti i strukovni ugovor za liječnike, u čije se poništenje umiješao i sam premijer Sanader.

Kao Hebrangovi zamjenici spominju se ravnatelj KBC-a Rebro i bivši ministar zdravstva Željko Reiner i potpredsjednik Sabora Darko Milinović.

Za razliku od Hebranga i Žužula, ministru gospodarstva Branku Vukeliću ne mogu se pripisati afere, ali zbog nezadovoljstva njegovim radom već se mjesecima govori o njegovoj smjeni.

Prema informacijama kojim raspolaže Jutarnji list, smjena ministra Kalmete mogla bi imati veze sa Žužulom. Ministar Kalmeta je također bio umiješan u aferu Bachtel, pa je logično da i on ode iz Vlade. I problemi s zadarskim HDZ-om koji stoji iza Kalmete, spominju se kao razlog ministrove moguće smjene.

Na novinarski upit hoće li još biti ostavki, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor jučer je na konferenciji za novinare rekla da nema takvih informacija. Kosor je novinarima rekla da se Hebrang oporavlja i da će se kroz nekoliko dana očitovati o svojoj zdravstvenoj situaciji.

Pročitajte više