Iz zatvora u Meksiku pobjeglo 40 kriminalaca



POLICIJA u Meksiku traži 40 zatvorenika i dva zatvorska čuvara koji su jučer ujutro nestali iz zatvora u gradu Matamorosu, na granici s Teksasom. Zatvorenici i čuvari su pod nerazjašnjenim okolnostima pobjegli pred zoru.

Ravnatelj zatvora, Orlando Saucedo Pinto, suspendiran je dok se ne otkrije kako su zatvorenici uspjeli pobjeći, a istražuje se i osoblje zatvora, rekli su novinarima dužnosnici zatvorskog sustava.

Ured državnog odvjetnika objavio je kako je pobjeglo 40 zatvorenika, dok su lokalne vlasti izvijestile u 41 zatvoreniku koji je nestao iz zatvora. Ispituje se 50 zatvorskih čuvara.

Veliki problemi za Meksiko

Svi zatvorenici bili su optuženi za prekršaje po saveznom zakonu, ali ih se držalo u državnom zatvoru. Pet zatvorenika služili su kazne, a protiv 35 su vođeni sudski postupci. Nije objavljeno zbog kojih su zločina zatvorenici služili kazne i bili na suđenju.

Lokalne vlasti u Meksiku se već dugo vremena žale da nemaju sredstva za čuvanje zatvorenika osuđene i optužene za teške zločine, za koje se uglavnom sudi po saveznom zakonu.

Prošle je godine iz još jednog zatvora na sjeveru Meksika također išetalo 50 zatvorenika. Situacija u toj zemlji sve je kompliciranija. Narkokarteli preuzeli su kontrolu nad cijelim sjeverom zemlje, a u sukobima kriminalaca i vojske poginulo je preko 16.000 ljudi.

Pročitajte više