Izabran novi direktor Podravke

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

ZVONIMIR Mršić odlazi s pozicije čelnog čovjeka Podravke, a na njegovo mjesto dolazi Marin Pucar, odluka je novoizabranog nadzornog odbora najveće hrvatske prehrambene kompanije.

Uz Pucara, kompaniju će, kao članovi uprave, voditi Ljiljana Šapina, Iva Brajević i Hrvoje Kolarić.

SDP-ovac Mršić preuzeo je vođenje Podravke 2012. godine, za vrijeme vlade Zorana Milanovića.

Na jučer održanoj skupštini dioničara izabran je novi nadzorni odbor Podravke u kojem su mirovinski fondovi dobili znatno veći broj članova.

U Nadzornom odboru tako su sada četiri predstavnika mirovinaca - Dubravko Štimac, Petar Vlaić, Dinko Novoselec i Damir Grbavac. Osim njih u NO su još i predstavnica radnika Ksenija Horvat, neovisni stručnjak Petar Miladin, te tri predstavnika države - Luka Burilović, Marko Kolaković i Slavko Tešija.

Mršića, kojem danas istječe mandat nisu spasili ni relativno dobri rezultati. Prema financijskom izvješću za prošlu godinu Podravka je imala prihode od preko četiri milijarde kuna.

Takav rast prihoda Podravka je imala zahvaljujući uspješnom preuzimanju slovenske kompanije Žito.

Podravka je ostvarila neto dobit od 182,4 milijuna kuna što je rast od 54,7 posto kada se izuzme jednokratni konsolidacijski efekt Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015.

Kapitalna ulaganja u daljnji razvoj poslovanja su u 2016. iznosila 594,2 milijuna kuna, što je rast od 2,2 puta u odnosu na 2015.

Marin Pucar karijeru u Podravci započeo je 2001. godine. Široj javnosti postao je poznat 2010. godine nakon izbijanja afere "Spice" kada je Ndzorni odbod njega i Miroslava Vitkovića ovlastio da upravljaju kompanijom jer su ostali članovi uprave završili u pritvoru.

Karijeru je 2012. godine nastavio u Zvečevu, a iz te kompanije otišao je prošle godine, kako bi dovršio doktorat na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

 

Pročitajte više